Illegális bevándorlás - Frontex: továbbra is Olaszország a migránsok legfőbb belépési pontja Európában

Külföld, 2020.09.10

Az illegálisan Európába igyekvő határátlépők száma augusztusban 30 százalékkal csökkent az előző havi adatokhoz képest, mintegy 9200 ilyen esetet jegyeztek fel az Európai Unió külső határain, a legfőbb belépési pont továbbra is Olaszország - közölte a Frontex csütörtökön.

Az EU határ- és partvédelmi ügynöksége az illegális bevándorlási adatok augusztusi számait rögzítő friss jelentése szerint a Földközi-tenger középső medencéjében kialakult, főként Olaszországot érintő migrációs útvonalon jegyezte fel az esetek több mint felét. Az augusztusi adat közel 4000-rel marad el a tavalyi számoktól.

A határőrségnek itt 4800 esetben kellet intézkednie, körülbelül harmadával kevesebbszer, mint egy hónappal korábban. Az év első nyolc hónapjában az érkezők száma ezen az útvonalon 20 600 volt, ami csaknem háromszorosa az egy évvel ezelőtti adatoknak.

A Földközi-tenger nyugati medencéjének migrációs útvonalán augusztusban csaknem 1600 illegális határátlépést észleltek, ami 7 százalékkal kevesebb, mint az előző hónapban. Itt az év első nyolc hónapjában valamivel több mint 4000 bevándorlót regisztráltak, mintegy feleannyit, mint tavaly.

A főként Görögországot érintő ingrációs útvonalon mintegy 900 esetben intézkedtek a határrendészek, az előző havi adatokkal nagyjából megegyező alkalommal. Az év első nyolc hónapjában feljegyzett esetek száma a 2019 azonos időszakában feljegyzett esetek kétharmadára, 14 200-ra csökkent.

A nyugat-balkáni migrációs útvonalon augusztusban csaknem 1500 érkezőt jelentettek, és ez 32 százalékkal kevesebb, mint júliusban. A január-augusztusi időszakban csaknem 13 350 migránst vettek őrizetbe az EU nyugat-balkáni országokkal közös határain, ami a tavalyi adatoknak mintegy a kétszerese.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!