Illegális bevándorlás - Gál Kinga: felháborító, hogy a baloldal ismét az EP elé tudja hozni a migránsvízumok ügyét

Külföld, 2018.11.15

Felháborító, hogy a baloldal eljárási hibákra hivatkozva egy újabb jelentés elfogadására vissza tudja hozni az Európai Parlament (EP) elé a szerdai szavazáson elbukott, humanitáriusnak nevezett migránsvízum ügyét - jelentette ki Gál Kinga fideszes EP-képviselő Strasbourgban az MTI-nek telefonon nyilatkozva csütörtökön.

A képviselő elképesztő esetnek nevezte, hogy a baloldal, az EP migránspárti többsége "nem hagyja magát", és megtalálja annak módját, hogy mindenképpen áterőltesse a migránsvízumot az Európai Parlamenten.

Mint elmondta, a leszavazott képviselők arra hivatkozva kérték a téma újbóli megvitatását, hogy voltak olyanok, akik a folyamat közben szakították meg szavazatukat, mert azt hitték, hogy már megszületett az eredmény.

"Ilyen alapon minden szavazást újra lehetne tartani" - húzta alá a képviselő.

A téma újratárgyalását a néppárti képviselők, noha ellenezték, alulmaradtak. Mindez azt mutatja, hogy a migránspárti dömping működik - tette hozzá Gál Kinga.

Csütörtökön az Európai Parlament házbizottságaként működő, úgynevezett Elnökök Értekezlete visszaküldte a humanitárius célú vízumok bevezetését kezdeményező, sokak szerint technikai hiba miatt elutasított határozatot az EP belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottságának (LIBE), a képviselőtestület plenáris ülése így hamarosan ismét szavazhat a jelentésről.

Az EP sajtószolgálatának tájékoztatása szerint a jelentés tartalma várhatóan nem változik, nem lesznek módosító indítványok.

A határozatban felszólították volna az Európai Bizottságot, hogy áprilisig tegyen javaslatot a védelmet kérő személyek legális beutazási lehetőségeit megteremtő közösségi jogi keret kialakítására, olyan humanitárius célú vízum létrehozására, amely lehetővé tenné a menedékkérelem benyújtását az ezt önként vállaló EU-tagállamok unión kívüli külképviseletein.

A humanitárius vízumot kiadó államok lehetővé tennék az érintettek belépését a területükre kizárólag a menedékkérelmük benyújtása céljából. A tervezett rendelet azonban nem kötelezné a tagországokat ezek kiadására, csupán közös keretet hozna létre az így eljárni kívánók számára.

Az Európai Bíróság márciusban kimondta, hogy a tagországok a jelenleg hatályos jogszabályok alapján nem kötelezhetők humanitárius vízum kiadására az EU-n kívüli államok azon polgárainak, akik azért szeretnének a területükre belépni, hogy ott menekültstátust kérjenek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!