Illegális bevándorlás - Gulyás Gergely Berlinben: Németország fordulatot hajtott végre a bevándorláspolitikában

Külföld, 2018.05.16

Németország egyértelmű fordulatot hajtott végre a bevándorláspolitikában, a magyar és a német kormány álláspontja között már nincs "olyan nagy" különbség - mondta Gulyás Gergely szerdán Berlinben a közmédiának.

A Miniszterelnökség élére jelölt fideszes politikus kiemelte, hogy Magyarország megvédi a határait és betartja a szabad mozgást biztosító, belső határellenőrzés nélküli európai uniós övezet működéséről szóló schengeni egyezményt.

Mint mondta, "most már csak abban kell egyetértenünk, hogy mindenféle kötelező elosztási rendszert erkölcsi alappal, és éppen a schengeni szabályok betartása miatt és a Lisszaboni Szerződés alapján joggal utasítunk el".

"A kötelező szétosztás tekintetében van vita köztünk, de ez már nem egy elvi álláspontbeli vita, hanem egy helyzetkülönbségből adódó nézeteltérés" - tette hozzá.

Elmondta: Németország 2015-ben "elég felelőtlen módon járt el", egymilliónál is több embert fogadott be, és "ennek a következményeit szeretné másokkal megosztani".

Magyarország nem ért egyet ezzel a törekvéssel, abban viszont már egyetértés van, hogy az Európai Unió (EU) külső határát meg kell védeni, és "ez a legfontosabb" - húzta alá Gulyás Gergely.

"Azt sajnos még nem látjuk az EU-ban, hogy ennek a kötelezettségnek az elmulasztása szankciókkal járna" - tette hozzá.

Hangsúlyozta: Magyarország számára elfogadhatatlan minden politika, amely a kötelező elosztás felől közelíti meg a migráció kérdését, a magyar álláspont szerint éppen ellenkezőleg, a külső határ védelme felől érdemes elindulni, mert ez a garancia arra, hogy "nem növekedik tovább a baj, amely előállt a 2015-ös döntések következtében".

Gulyás Gergely Berlinben a többi között részt vesz a Magyarország Barátai Alapítvány és a Philidor Intézet - a Fonó Budai Zeneház zenediplomáciával foglalkozó nemzetközi irodája - Magyarország Európában - Európa Magyarországon című rendezvényén, amelyet a német szövetségi parlament (Bundestag) alelnökével, Hans-Peter Friedrichhel, az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) bajor testvérpártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) politikusával közösen nyit meg.

A közmédiának adott nyilatkozatában kiemelte: "reméljük, hogy a következő ciklus a jobb megértés jegyében telhet".

Gulyás Gergely hozzátette: "sajnos a tolerancia hiányával találkozunk Berlinben, bármennyire sokat is beszélnek Nyugat-Európában a toleranciáról".

A magyar kormány kereszténydemokrata politikát folytat, de ennek a politikának "ma Németországban nincs nagy divatja", a kereszténydemokrata politikát csak "óvatosan, félve" lehet vállalni, még akkor is, ha "paradox módon" a legnagyobb német kormánypárt egy kereszténydemokrata erő.

"Éppen ezért fontos az állandó párbeszéd a kormányok, és a pártok között is" - mondta a Fidesz politikusa.

Hans-Peter Friedrich a közmédiának adott nyilatkozatában kiemelte, hogy Németország a menekültpolitikában 2015 óta "közeledett a realitásokhoz, és így a magyar politikához is".

Magyarország 2015-ben "azonnal felismerte, hogy fontos a schengeni határ védelme", és kezdettől fogva eleget is tesz határvédelmi kötelezettségeinek.

Németország viszont a jogi szabályozáson felülemelkedve, politikai alapon "más döntést hozott, ami hiba volt, de már megtörtént a korrekció" - mondta a CSU-s politikus.

Hangsúlyozta, hogy a német és a magyar álláspont sokkal közelebb van egymáshoz, mint ahogyan sokan gondolják, de ezt a közeledést nem mindenki akarja elismerni. Időközben a Bundestagban is megváltozott a viták hangneme, és már azok közül is sokan a realitások talajáról kiindulva közelítik meg a menekültpolitika kérdéseit, akik 2015-ben kitörő örömmel fogadták a menekülteket.

Gulyás Gergely a rendezvényt megnyitó köszöntőjében kiemelte: remélhetőleg "magunk mögött hagyjuk a 2015-ös vitákat", azonban Európa biztonságáról mindenképpen gondoskodni kell, és ehhez elengedhetetlen a külső határ jól megszervezett védelme.

Hozzátette, hogy az új magyar kormány az utóbbi nyolc évben elért eredmények megőrzésére, a stabilitás és a gazdasági fejlődés fenntartására, a szabadság és az európai értékek védelmére törekszik.

Ezen értékek védelméhez gondoskodni kell az európai társadalmak biztonságáról - hangsúlyozta Gulyás Gergely.

Hozzátette: Magyarország készen áll arra, hogy Németországgal, a visegrádi országokkal és valamennyi további EU-tagállammal együttműködve részt vegyen a Nagy-Britannia kiválása, a "Brexit utáni Európa" felépítésében.

A Magyarország Barátai Alapítvány és a Philidor Intézet rendezvényén 23 magyar művész lépett fel, köztük olyan hírességek, mint Sebestyén Márta és Harcsa Veronika énekesnők,vagy Molnár-Madarász Melinda ruhatervező, aki a történelmi Magyarország számos tájegységének hagyományos viseleteit gondolja újra a Meyke márkanévvel forgalmazott kollekcióival.

A produkciók a zenén, a táncon és a divaton keresztül mutatták be a magyar kultúra európai beágyazottságát. A rendezvényt a berlini magyar nagykövetségen tartották több száz meghívott vendég, köztük magas rangú német politikusok és diplomaták részvételével.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!