Illegális bevándorlás - Lampedusa polgármestere szerint a szigeten tarthatatlanná vált a migrációs helyzet

Külföld, 2022.07.07

Veszélyesnek nevezte a Lampedusán kialakult helyzetet Filippo Mannino polgármester csütörtökön, miután a sziget háromszázötven fős migránstáborában közel ezerötszázan szoronganak. A Nemzetközi Migrációs (IOM) szervezet képviselője a migránsok minél előbbi elszállítását sürgette.

Filippo Mannino szerint az egészségügyi-higiéniai feltételek biztosítása lehetetlenné vált a sziget belsejében található migránstáborban, ahol a sziget partjahoz érkezőket helyezik el.

Az utóbbi negyvennyolc órában több mint ezren érkeztek. A 350 fősre tervezett táborban közel ezerötszázan vannak.

"Négyszáz-ötszáz embert el tudunk látni, de ennek többszöröse vállalhatatlan, ráadásul a bevándorlók 36 Celsius-fokos hőségben vannak összezsúfolva a központban" - mondta a sziget júniusban megválasztott polgármestere.

Mannino a római belügyi tárcánál és a szicíliai Agrigento prefektúráján igyekszik felgyorsítani a migránsok elszállítását Lampedusáról. Az ígéretek szerint a Diciotti nevű hadihajó a következő órákban a szigethez érkezik, és áthelyezik rá a migránsok egy részét.

Csütörtök nulla órától egymás után négy hajó érkezett Lampedusára: egy ötven fős csoport egy 12 méter hosszú hajóval a líbiai Szfaxból indult el. Egy hatméteres hajó a szintén líbiai Abu Kammasból indult el magukat szíriai menekülteknek valló emberekkel. További két csónak Tunéziából kelt át Lampedusára. A migránsok között egyiptomi, szudáni, eritreai és bangladesi állampolgárok is vannak.

Flavio Di Giacomo, az IOM egyik szóvivője az AGI olasz hírügynökségnek nyilatkozva hangsúlyozta, hogy mivel a Földközi-tengeren nem működik "széles és koordinált" hatósági ellenőrzés, Lampedusa szigetére könnyűszerrel el lehet jutni. A sziget a tengeri migráció egyik leggyakoribb kapujának számít - tette hozzá. Megjegyezte: a lampedusai táborban a zsúfoltság miatt lehetetlen védelmet biztosítani a nők, a gyermekek és más védtelenebb emberek számára. Hangoztatta, hogy az IOM is a tábor minél előbbi kiürítésén dolgozik.

Az év eleje óta tengeren több mint 30 ezer illegális bevándorló érkezett Olaszországba, közülük több mint 15 ezren Líbiában ültek hajóba. A tavalyi év ugyanezen időszakában 22 ezren érkeztek.

A hatezer lakosú Lampedusán január elsejétől már több mint 12 ezren kötöttek ki.

Szolidaritását fejezte ki a sziget polgármesterének és lakosainak Matteo Salvini, a Liga vezetője, volt belügyminiszter.

Lampedusát "szó szerint ellepték a migránshajók" - hangoztatta Salvini, aki azt ígérte: ellátogat a szigetre, ha már a jelenlegi belügyminiszter Luciana Lamorgese nem cselekszik.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!