Illegális bevándorlás - Lampedusa ügyvédje: tisztázni kell hol a határ mentés és illegális bevándorlás között

Külföld, 2021.03.24

Jelképes kártérítést követel magának az olaszországi sziget partjaira évek óta bevándorlókat szállító civilszervezetektől Lampedusa lakossága, amely bíróságon akarja tisztázni a mentés és az illegális migráció pártolása közötti különbséget Valter Biscotti ügyvéd szerint, aki az MTI-nek nyilatkozott szerdán.

A valamivel több mint hatezres Lampedusa lakosai első alkalommal döntöttek úgy, hogy ügyvédet fogadnak, és polgári keresetet nyújtanak be a nem kormányzati szervezetek (NGO) ellen.

A szicíliai Trapani ügyészségétől elindult vizsgálatról van szó, melyben a francia Orvosok határok nélkül (Msf), a londoni székhelyű Save the Children és a német Jugend Rettet civilszervezet huszonnégy tagja szerepel gyanúsítottként. A nyomozás három évvel ezelőtt érkezett migráncsoportok tagjainak beszámolói alapján indult el: az ügyészség szerint bizonyítékok vannak arra, hogy az említett szervezetek hajói a mentési műveleteket az embercsempészekkel egyeztetve hajtották végre, az embercsempészek nem egy esetben az NGO-hajókig szállították a bevándorlócsoportokat.

Lampedusa lakosai az ismert Valter Biscotti ügyvédet fogadták fel, aki nem árulta el, hogy a szigeten élők közül pontosan hányan képviseltetik magukat a bíróságon. Sajtóforrások "jelentős számú" lampedusairól írtak.

"Az eljárás kezdeti szakaszában vagyunk, az ügyészség lezárta a nyomozást, és vádemelést fog tenni, amelynek megalapozottságáról a bíróság dönt, de tapasztalatom és a nyomozati anyag alapján úgy gondolom, hogy ebből biztosan per lesz" - nyilatkozott Biscotti ügyvéd, aki fiatal ügyvédcsapattal készül az előzetes eljárás első ülésére.

Hangsúlyozta, jelentős jogi fordulatról van szó, mivel ez az első alkalom, hogy a bíróságon "tisztázni lehet, milyen határvonal húzódik a tényleges és kötelező tengeri embermentés és az illegális bevándorlás pártolása között".

Korábban még nem vizsgált témájú bírósági eljárás lesz, amely "precedenst képezhet" - jelentette ki. Kifejtette, először fordul elő, hogy Olaszországban a Földközi-tengeren tevékeny civilszervezetek kerülnek a vádlottak padjára.

Megjegyezte, hogy Lampedusa és egész Dél-Olaszország lakosságának "Nobel-díjat kellene kapnia" az évtizedek óta tanúsított szolidaritásért és befogadásért, ezzel együtt azonban - tette hozzá - a partokra folyamatosan érkező bevándorlás jelentős terhet is képvisel az itt élők számára. A migráció közvetetten sújtja a helyi idegenforgalmat és a térség "imázsát" is - mondta Valter Biscotti.

Hangoztatta, hogy a lampedusaiak nem anyagi kártérítést akarnak elérni, "elegendő számukra egy szimbolikus egy euró is". A szigeten élők azt kívánják elismertetni, hogy "Európa és Afrika határán, ahonnan a Közel-Keletről is érkeznek bevándorlók, a migráció nem lehet ellenőrizetlen és átláthatatlan".

"A szabályokat tiszteletben kell tartani a civilszervezeteknek is, senki sem élhet vissza a menedékkérők helyzetével üzleti haszonból" - utalt az ügyvéd a nyomozati anyagra.

Luciana Lamorgese belügyminiszter a La Repubblica című napilapban kedden elismerte, hogy év eleje óta több mint hatezren érkeztek az olaszországi partokra, több mint kétszer annyian, mint tavaly január elseje és március 23. között. A tárcavezető előrejelzései szerint a tavasz beálltával erősödő migrációt várnak Líbia irányából. Lamorgese hozzátette, hogy minél előbb egyeztetést indít a Földközi-tengeren tevékeny civilszervezetekkel közös magatartási kódex aláírására. Hasonlót kötött az NGO-kal a korábbi baloldali belügyminiszter, Marco Minniti 2017-ben, melyet nem minden szervezet írt alá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!