Illegális bevándorlás - Lengyel határőrség: két nagy migránscsoport próbált erőszakkal áttörni a határon Fehéroroszország felől

Külföld, 2021.10.11

Migránsok két nagy csoportja próbált a hét végén erőszakkal áttörni a fehérorosz-lengyel határon, a kísérletet meghiúsították - közölte hétfőn a lengyel határőrség.

A határőrség Twitter-fiókjában közzétett bejegyzés szerint egy 90 fős, illetve egy 130 fős csoportról volt szó. A kísérlet a határőrök és a segítségükre korábban kivezényelt katonák "gyors beavatkozásának" köszönhetően meghiúsult - olvasható a bejegyzésben.

Közölték azt is: szombaton és vasárnap összesen mintegy 1300 határsértési kísérletet regisztráltak a lengyel-fehérorosz határon, augusztus eleje óta pedig több mint 17 ezer ilyen eset történt.

A határőrség szóvivője, Anna Michalska későbbi sajtóértekezletén elmondta: az erőszakos határátlépési kísérletek kezelése "nagyon nehéz" a határőrök számára. "Ez kifejezetten úgy néz ki, hogy a járőrözőkre ráront egy kilencven vagy százharminc fős csoport, nekimennek a fizikai akadályoknak, és erővel próbálnak Lengyelországba behatolni" - írta le a helyzetet a szóvivő.

Az illegális bevándorlók egy része átjutott a lengyel oldalra, feltartóztatták őket. Mivel a csoportból senki sem akart nemzetközi védelemért folyamodni Lengyelországban, visszafordították őket - írta le a szóvivő a helyzetet. Beszámolója szerint a migránsokat a terepet ismerő fehérorosz tisztviselők irányítják a határvonal megfelelő pontjaira.

Michalska közölte azt is: a szombati adatok eddig rekordot jelentenek, ugyanis több mint 700 határsértési kísérlet történt. Őrizetbe vettek 15 embercsempészt is. A lengyelországi őrzött központokban jelenleg 1534 migráns tartózkodik, 19 embert, köztük hat gyermeket kórházban kezelnek - tudatta a szóvivő.

A lengyel szejm szeptember végén hosszabbította meg hatvan nappal a Fehéroroszországgal határos térségben egy hónapja érvényben lévő rendkívüli állapotot. A határszakasz védelmére két és fél méter magas, 180 kilométer hosszúra tervezett drótkerítést építenek.

Jaroslaw Kaczynski kormányfőhelyettes, a kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság elnöke múlt héten megerősítette: döntés született arról, hogy a kerítést "nagyon nehezen legyőzhető akadállyal" helyettesítik, újabb fizikai akadályok mellett elektronikus riasztórendszert is alkalmaznak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!