Illegális bevándorlás - Ljubljana: fenntarthatjuk a határellenőrzést Horvátországgal a schengeni csatlakozás után is

Külföld, 2022.11.14

Szlovénia fenntarthatja az ellenőrzést Horvátországgal közös határán abban az esetben is, ha a szomszédos ország január 1-jével csatlakozik a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezethez - jelentette ki Tanja Fajon szlovén külügyminiszter újságíróknak hétfőn Brüsszelben, az uniós tagállamok külügyminisztereinek ülése után.

"Most, hogy Horvátország csatlakozik a schengeni térséghez, nem akarjuk, hogy Szlovénia a migránsok és menekültek számának növekedése miatt zsákutcává váljon" - mondta a tárcavezető.

Hozzátette: Szlovénia készen áll a belső ellenőrzések bevezetésére "már másnap, azon a héten vagy hónapban, bármikor, amikor csak szükség lesz rá".

Úgy vélte: ahhoz, hogy megszűnjön a schengeni övezeten belüli határellenőrzés, világos szabályokat kell felállítani az övezethez tartozó országokban. Az évek óta készülő reformokat végre meg kell valósítani, különben Schengen komoly veszélybe kerül - húzta alá.

Nem szeretném, ha a schengeni övezet Horvátországra, Romániára és Bulgáriára történő kiterjesztésével mindenki kudarcot vallana, beleértve Szlovéniát is - fogalmazott.

Az EU határ- és partvédelmi ügynöksége (Frontex) hétfői közlése szerint az idei év első tíz hónapjában 275 500 határsértés jelentettek az Európai Unió külső határain, ami 73 százalékkal több, mint a tavalyi év azonos időszakában, és továbbra is a Nyugat-Balkán országain keresztül vezető útvonalon a legintenzívebb az illegális migráció - mutatott rá a szlovén sajtó.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!