Illegális bevándorlás - Macron: folytatni kell a párbeszédet Olaszországgal, de a migrációt csak globálisan lehet kezelni

Külföld, 2018.06.04

Emmanuel Macron hétfőn jelezte, hogy folytatni kívánja a párbeszédet Olaszországgal azok után is, hogy az új római kormány újra akarja tárgyalni az európai migrációs politikát. A francia államfő arra is felhívta a figyelmet, hogy "a migrációs kérdést csak globálisan és az Európai Unióval összhangban lehet kezelni".

"Szeretnék Olaszországgal folytatni a párbeszédet" - mondta a francia elnök nigeri kollegájával, Mahamadou Issoufou-val tartott sajtótájékoztatóján Párizsban. Jelezte, hogy Giuseppe Conte olasz miniszterelnökkel a hét vezető ipari hatalom (G7) néhány nap múlva esedékes kanadai csúcstalálkozóján fog először találkozni.

"A nagy migrációk ellen csak akkor tudunk küzdeni, ha az alapvető okok leküzdésére összefogunk, amelyek pedig az afrikai fejlődés elégtelensége, valamint a közbiztonság hiánya, a terrorizmus és a Száheli-övezet feketekereskedelmei elleni küzdelem" - vélte Emmanuel Macron. "Csak akkor tudjuk ezt a kérdést rendezni, ha összefogunk az európai határok megvédésére, valamint az Európai Unión, s különösen a schengeni övezeten belül a menekültjogi szabályzás harmonizálására" - tette hozzá.

"Ebben a szellemben szeretnék előrelépni Olaszországgal, mert ez a megfelelő és hatékony módja a kérdés kezelésének, a tiszteletteljes bánásmód mindenkivel szemben, ez Olaszország és ez Franciaország érdeke is" - hangsúlyozta a francia elnök.

A nigeri elnök arra hívta fel a figyelmet, hogy "egyetlen ország sem tud külön megoldást találni, sem elszigetelődni". Hazája az Európába igyekvő afrikai migránsok egyik legfőbb tranzitországa.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter vasárnapi szicíliai látogatásán megismételte, hogy Olaszországnak az eddig a bevándorlók befogadására költött költségvetési forrásokat inkább ugyanezek kiutasítására kell fordítani. Emlékeztetett arra, hogy jelenleg Olaszországban kerül a legtöbbe a migránsok ellátása, és itt tart a leghosszabb ideig a menedékkérelmek elbírálása is. A Liga politikusának meggyőződése, hogy a Földközi-tengeren át Afrikából érkezők többségének nem jár menekültstátusz, és Olaszországban nem áll módjában ellátni őket, ezért mielőbb vissza kell őket szállítani a hazájukba.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!