Illegális bevándorlás - Megoldást szorgalmaznak a földközi-tengeri migráció ügyében a civil szervezetek

Külföld, 2021.04.26

A nemzeti hatóságok és a civil szervezetek közötti koordinációt szorgalmaznak a Földközi-tengeri migrációs útvonalon a helyszínen tevékenykedő nem kormányzati szervezetek (NGO-k), amelyek nyílt levélben fordultak Mario Draghi olasz miniszterelnökhöz hétfőn.

A szervezetek minél előbbi találkozót kértek Mario Draghitól a csütörtökön Líbia partjainál történet újabb hajószerencsétlenség után, amelyben becslések szerint több mint százan vesztek tengerbe. Az észak-afrikai ország partjairól indult migránscsoportok tagjairól volt szó.

Az NGO-k szerint a tragédia elkerülhető lett volna, ha megfelelő koordináció működne a tengerszakaszt felügyelő európai és nemzeti hatóságok között.

A felhíváshoz az Afrika és Európa közötti migrációs útvonalon 2014 óta a mentési tevékenységet koordináló Alarm Phone központ, valamint az ugyanitt hajókkal jelen levő Orvosok Határok Nélkül (Msf) francia szervezet, a spanyol Open Arms, a német Sea-Watch, a szintén francia SOS Mediterranée, valamint az olasz Emergency, Mediterranea és ResQ-People saving People csatlakozott.

A szervezetek kiemelték, hogy 2014 óta több mint húszezren tűntek el vagy haltak meg a Földközi-tenger medencéjének középső részén, amely a "világ legveszélyesebb migrációs útvonalának számít".

Hangsúlyozták, hogy a 2015-től végzett tengeri műveletekkel az NGO-k az "államok hagyta űrt" igyekeztek betölteni, önmagukban azonban nem elegendők, ezért - tették hozzá - "központi koordinálásra, gyors kutatási és mentési tevékenységre" van szükség.

Úgy vélték, a civil szervezetek munkáját kezdetben az olasz és az európai hatóságok is elismeréssel fogadták, később azonban "megváltozott a helyzet: a kormányok visszavonták saját hajóikat, és lemondtak a mentés koordinálásáról". Így a migránsokat visszafordítják Líbiába, ahol dokumentáltan erőszak és visszaélés áldozataivá válnak, az NGO-k pedig "vad delegitimizációs kampány tárgyai lettek, amelyben bűnözőként tüntetik fel őket" - olvasható a La Repubblica napilapban közölt nyílt levélben.

Az aláírók kifejtették, a civil szervezetek készek akár félreállni, ha Európa hatékony mechanizmussal, valamint koordinált kutatási és mentési tevékenységgel az emberéletek mentését szolgálja.

Ezzel egy időben olasz értelmiségiek csoportja szintén felhívást intézett a baloldali Demokrata Párt (PD) főtitkárához, Enrico Lettához annak érdekében, hogy a kormánypárt nevében szorgalmazza, hogy Olaszország térjen vissza a tengeri mentési munka irányításához, ami azt jelenti, hogy a csoportokat is Olaszországba szállítanák. Korábban Enrico Letta az Open Arms lógójával díszített felsőben mutatkozott közösségi oldalán.

A jobboldali Il Giornale napilap kommentárja szerint az NGO-k a felhívással a migránsok "tengeri taxiztatásának" újraindítását akarják elérni.

Luciana Lamorgese belügyminiszter korábban jelezte, hogy a bevándorlók érkezésének a nyári időszakban várható növekedése előtt szabályozni akarják az NGO-k tengeri tevékenységét. A tárcavezető tervei között egy új "magatartási kódex" aláírása szerepel, amelyre 2017 nyarán kötelezte a tengeren tevékeny civil szervezeteket az akkori baloldali belügyminiszter.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!