Illegális bevándorlás - Mégsem jönnek kiskorú migránsok Horvátországba

Külföld, 2021.04.12

Mégsem jönnek kiskorú migránsok Horvátországba, áthelyezésük során, a görög repülőtéren meggondolták magukat, és inkább Hollandiában kértek menedékjogot - írta Vecernji List című horvát napilap hétfőn.

Horvátország egyike azon európai uniós tagállamnak, amely önkéntes alapon olyan gyermekeket fogadott volna be a túlzsúfolt görög menekülttáborokból, akik betegség miatt sürgős ellátásra szorulnak, vagy kísérő nélkül érkeztek, és 14 éven aluliak.

Horvátország a zágrábi földrengésre és a koronavírus-járványra hivatkozva tavaly egyszer már elhalasztotta a humanitárius segítségre szoruló gyermekek befogadását. Most azonban minden készen ált a 12 kislány elhelyezésére - írták.

Bár a belügyminisztérium hivatalosan nem kommentálta az esetet, a lap egy jól informált minisztériumi forrásra hivatkozva az írta: valószínűleg "utasították" őket. Nehéz ugyanis elképzelni, hogy a kiskorú gyerekek ezt egyedül szervezhették meg az utazásuk során - tették hozzá.

A forrás úgy vélte: az illegális bevándorlók többsége évek óta visszaél a nemzetközi védelem intézményével, amiről ők folyamatosan tájékoztatják a közvéleményt és az Európai Unió intézményeit.

A tárca adatai szerint 250 áthelyezett menekültből mindössze 66-an maradtak Horvátországban. Az elmúlt négy évben pedig a menekültkérelmek hetven százalékát fel kellett függeszteni, mert azok, akik nemzetközi védelemért folyamodtak, időközben elhagyták az országot, és Nyugat-Európába távoztak.

Ez annak a bizonyítéka, hogy nem menekültekről van szó, hanem gazdasági migránsokról, akik kihasználva a szabályozatlan nemzetközi migrációs rendszert, a menekültjogokra hivatkozva próbálnak meg az általuk a kiválasztott országokba jutni - írta a lap a forrásra hivatkozva.

Kifejtették továbbá, hogy a kislányokat a közép-horvátországi lipiki gyermekotthonban helyzeték volna el. Ott már biztosítottak voltak a feltételek, és olyan alkalmazottakat is felvettek, akik segítettek volna a kiskorúaknak a horvát nyelv elsajátításában és a társadalomba való beilleszkedésben.

A gyerekek áthelyezési folyamatát, szállítását és átadását a horvát hatóságoknak a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) intézi. Az IOM - amelyet az ENSZ migrációs ügynökségének is neveznek - alapelve szerint a globális migráció hasznos mind a migránsoknak, mind a társadalomnak, ezért azt nem megállítani, hanem globális összefogással fenntartani és menedzselni kell.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!