Illegális bevándorlás - Német kormány: az uniós országok befogadnának 1500 migráns gyermeket Görögországból

Külföld, 2020.03.09

A német kormánypártok hétfői bejelentése szerint európai uniós országok egy csoportja arra készül, hogy a túlzsúfolt görögországi menekülttáborokból befogadjon 1000-1500, humanitárius segítségre szoruló gyermeket.

"Olyan gyermekekről van szó, akik betegség miatt sürgős ellátásra szorulnak, vagy kísérő nélkül érkezett, 14 éven aluli gyermekek, többségükben lányok" - hangsúlyozták a Kereszténydemokrata Unió (CDU), a Keresztényszociális Unió (CSU) és a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) közös közleményében.

Németország készen áll arra, hogy a koalíciós egyeztető tanács döntése alapján európai szinten "méltányos részesedést" vállaljon a "hajlandók koalíciójának" részeként - áll a hajnalban közzétett berlini nyilatkozatban, amelyet az Angela Merkel kancellár vezette kormányt alkotó pártok delegációinak vasárnap este kezdődött tanácskozása után adtak ki.

"Jelenleg európai szinten tárgyalások folynak egy humanitárius megoldásról, azzal a céllal, hogy megszervezzék gyermekek befogadását egy önkéntes koalíció keretében" - hangsúlyozták az érintett országok megnevezése nélkül. "Támogatni akarjuk Görögországot abban, hogy megbirkózzon a (görög) szigeteken rekedt 1000-1500 gyermek jelentette nehéz humanitárius helyzettel" - közölték.

Görögországnak az Európai Unió külső határán fekvő országként az a feladata, hogy megvédje a külső határt. Ebben számíthat Németország támogatására és szolidaritására, éppen úgy, mint a területére érkező menekültek elhelyezésében és ellátásában - tették hozzá.

A kormánypártok megállapodása megfelel annak a követelménynek, hogy egyensúlyba kell hozni "a rend és az emberségesség elvét" - nyilatkozott Annegret Kramp-Karrenbauer, a CDU elnöke a tanácskozás után a Deutschlandfunk országos közszolgálati rádiónak.

Hozzátette: tudatosan törekedtek olyan megoldásra, amelyben nem kell feltétlenül részt vennie valamennyi EU-tagországnak.

Görögország megsegítéséről Angela Merkel hétfőn Berlinben személyesen is tárgyal Kiriákosz Micotakisz görög miniszterelnökkel, aki a Német-Görög Kereskedelmi és Iparkamara (DGIHK) gazdasági fóruma alkalmából látogat a német fővárosba. A fórumon mindketten felszólalnak.

Recep Tayyip Erdogan török elnököt hétfőn várják Brüsszelbe, ahol az Európai Unió vezetői a török-görög határon az elmúlt napokban kialakult migrációs válsághelyzetről kívánnak tárgyalni vele.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!