Illegális bevándorlás - Német sajtó: Merkel a görög és a bolgár határőrizeti hatóságok munkáját méltatta a CDU/CSU frakcióülésén

Külföld, 2020.03.03

A görög és a bolgár határőrizeti hatóságok munkáját méltatta Angela Merkel német kancellár kedden Berlinben a Törökországgal közös európai uniós (EU-) külső határ térségében kialakult menekültügyi helyzettel kapcsolatban pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor testvérpárt Keresztényszociális Unió (CSU) közös szövetségi parlamenti (Bundestag-) ülésén résztvevők beszámolói szerint - írták német hírportálok.

A kancellár kiemelte, hogy a görög kormány teljesen másként végzi a munkáját, mint 2015-ben, az EU határához érkezett legutóbbi nagyobb menekülthullám idején, és a szófiai vezetés is jól biztosítja az EU-s külső határ bulgáriai - Törökországgal közös - szakaszát. Hozzátette: a bolgár hatóságok teljesítménye alapján jogos Szófia panasza amiatt, hogy az országot még mindig nem vették fel az állandó belső határellenőrzés nélküli schengeni övezet tagállamai közé.

A résztvevők beszámolói szerint felszólalt Horst Seehofer belügyminiszter is, aki hangsúlyozta, hogy ellenőrzés alá kell vonni a folyamatokat, különben még súlyosabb helyzet alakul ki, mint 2015-ben.

Mindketten kiálltak a 2016-os EU-Törökország menekültügyi megállapodás mellett. Angela Merkel aláhúzta, hogy Törökország a szíriai háború következményeit leginkább megszenvedő országok közé tartozik. Megismételte azt a hétfőn Berlinben nyilvánosan, egy sajtótájékoztatón is ismertetett javaslatát, hogy alakítsanak ki biztonsági övezeteket a török-szírai határ szíriai oldalának térségében az Idlíb tartományi harcok elől menekülő embereknek.

A kancellár szólt arról is, hogy Vlagyimir Putyin orosz államfő ellenállása miatt nem lesz a napokban német-francia-török-orosz csúcstalálkozó, amelyen az idlíbi helyzet rendezéséről tárgyaltak volna. Mint mondta, az orosz elnök közölte vele és Emmanuel Macron francia államfővel, hogy nem óhajt részt venni ilyen tanácskozáson.

A frakcióülés után Horst Seehofer tett sajtónyilatkozatot. Közölte: a képviselők előtt igen nyomatékosan világossá tette, hogy "nincs nyitva Európa határa" a Törökországban az EU felé elindult menekültek előtt, és "ez a mi határunkra is vonatkozik".

A török kormány pénteken közölte, hogy nem tudja tovább feltartóztatni az EU-ba igyekvő külföldieket, és megnyitja a határokat előttük. Így több tízezer ember gyűlt össze a határ térségében. A görög hatóságok az utóbbi napokban mintegy 24 ezer tiltott határátlépési kísérletet hiúsítottak meg, és több tucat embert őrizetbe vettek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!