Illegális bevándorlás - Németország fogadta be a legtöbb menedékkérőt az EU-Törökország megállapodás keretében

Külföld, 2020.07.08

Németország fogadta be a legtöbb menedékkérőt az Európai Unió és Törökország közötti migrációs megállapodás keretében egy szerdán ismertetett német kormányzati kimutatás szerint.

A szövetségi parlament (Bundestag) egyik ellenzéki pártja, a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) frakciójának írásbeli kérdésére összeállított belügyminisztériumi kimutatás szerint 2016. április 4-től 2020. március 16-ig 26 835 menedékkérő érkezett az EU-ba Törökországból a megállapodás alapján. Legnagyobb részüket, 9967 embert Németország fogadta be - ismertette a Die Welt című lap a tárca adatait.

A statisztika szerint Németország fogadta be messze a legtöbb embert, például több mint kétszer annyit, mint a 4571 fővel a második helyen álló Franciaország, és csaknem kétszer annyit, mint a harmadik helyen álló Finnország (1964), a negyedik Svédország (1940) és az utánuk következő Spanyolország (766) együttvéve.

Egy sor EU-tagország - köztük Ausztria, Horvátország és Portugália - néhány száz embernek adott helyet a 2015-ben felerősödött menekülthullám jelentette terhek megosztásáról szóló megállapodás keretében.

Egy további csoportot alkotnak azok az országok, amelyek nem vettek át menedékkérőket az EU-Törökország megállapodás részeként. Ide tartozik Ciprus, Csehország, Görögország, Írország, Lengyelország, Magyarország, Románia és Szlovákia.

A Die Welt idézte a belügyminisztérium szóvivőjét, aki kiemelte: a tagállamok saját hatáskörben döntenek arról, miként vesznek részt az egyezség végrehajtásában. A német szövetségi kormány úgy ítéli meg, hogy a megállapodás továbbra is "szükséges és fontos eszköz" a migrációs ügyeket érintő EU-török együttműködésében - közölte.

A 2016 márciusában kötött EU-Törökország-megállapodás szerint a török hatóságok igyekeznek megakadályozni a menedékkérők távozását az EU felé, és cserébe Törökország hatmilliárd euró (2130 milliárd forint) támogatást kap a területén tartózkodó menekültek ellátására.

A megállapodásban azt is rögzítették, hogy vissza kell küldeni mindazon elutasított menedékkérőket és a menedékjogi kérelem benyújtásától elzárkózó illegális határátlépőket, akik Törökországból átkeltek a görög szigetekre. Az uniós tagországok cserébe, a tehermegosztás jegyében legális úton átvesznek Törökországtól ugyanannyi szíriai menekültet, amennyit a görög szigetekről visszaszállítanak Törökországba.

A megállapodás szakértők szerint nagymértékben enyhítette a görög-török EU-s külső határra nehezedő migrációs nyomást.

Az Európai Bizottság tavaly decemberben arról számolt be, hogy a hatmilliárd eurós támogatást maradéktalanul eljuttatták a török partnereknek. Ankara ugyanakkor idén február végén közölte, hogy a török hatóságok már nem tartóztatják fel az EU-ba igyekvőket. Görögország a lépésre válaszul megerősítette keleti határainak védelmét, aminek következtében több mint tízezer ember torlódott fel a két ország szárazföldi határa mentén. Ankara azzal érvelt, hogy az EU nem teljesítette ígéretét. Uniós politikusok az EU-ba igyekvő emberek ügyének politikai célú felhasználásával vádolták Recep Tayyip Erdogan török elnököt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!