Illegális bevándorlás - Osztrák védelmi miniszter: a hadsereg a jövőben akár 2200 katonával is védheti az ország határait

Külföld, 2020.03.09

Az osztrák hadsereg a jövőben akár 2200 katonát is rendelkezésre bocsáthat az ország határainak védelmére - jelentette be Klaudia Tanner védelmi miniszter a Mária Terézia laktanyában (Maria-Theresien-Kaserne) tett hétfői látogatásán.

"Nem engedünk be menekülteket a határon. Tanultunk a 2015-ben elkövetett hibákból" - hangsúlyozta a néppárti tárcavezető, aki kollégájával, Karl Nehammer belügyminiszterrel kereste fel a katonai létesítményt.

Hozzátette: a hadseregnek továbbra is feladata lesz a határok védelme, amiben 2015 óta 850 katona vesz részt. A tárcavezető Törökország kapcsán "drámai és elítélendő zsarolási kísérletről" beszélt, és arról, hogy Ankara visszaél az emberek helyzetével.

Karl Nehammer elkötelezettségét fejezte ki egy "erős és robusztus" határvédelem mellett, s arról is beszélt, hoyg a török-görög határnál kialakult helyzet "nem véletlenszerűen keletkezett humanitárius válság", hanem Recep Tayyip Erdogan török elnök próbálkozása, hogy nyomás alá helyezze Görögországot és az egész Európai Uniót. "2015 képei nem ismétlődhetnek meg" - szögezte le.

A belügyminiszter elmondta, hogy az osztrák katonák részben határvédelmi feladatot látnak el, így az EU külső határát is jelentő görög határnál, a balkáni útvonalon elhelyezkedő országok határainál, valamint közvetlenül Ausztria határainál teljesítenek szolgálatot. Kiemelte ugyanakkor, hogy a katonák jelenlétét a határnál a koronavírus okozta helyzet is indokolttá teszi.

A migrációs helyzet kapcsán emlékeztetett arra, hogy hazájára hatalmas feladatot ró a korábban befogadott menedékkérők integrálása. Éppen ezért Ausztria anyagi forrásokat biztosít arra, hogy lakóhelyükön nyújtsanak segítséget az embereknek - mondta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!