Illegális bevándorlás - Párizs szerint az Aquariusnak a hajó tulajdonosánál kell a regisztrációs problémát rendezni

Külföld, 2018.09.26

Nathalie Loiseau francia Európa-ügyi miniszter azt javasolta az Aquarius mentőhajót üzemeltető civil szervezeteknek, hogy ne Franciaországhoz, hanem a hajó német tulajdonosához forduljanak a regisztrációt érintő "bonyolult jogi probléma" rendezésére.

Az SOS Méditerranée és a Médecins sans Frontieres francia segélyszervezetek 2016 februárja óta mentik a Földközi-tengeren a migránsokat az Aquariussal, amelytől a panamai hajózási hatóság hétfőn visszavonta a regisztrációt, s így feltehetően a legközelebbi kikötést követően nem hajózhat ki többé. A francia szervezetek ezért Franciaországtól, illetve a többi európai országtól kértek új regisztrációt.

"Van egy német tulajdonos, az SOS Méditerranée-nak a német tulajdonosával kell beszélnie" - mondta szerdán Nathalie Loiseau az RTL rádiónak adott interjúban a kérelmet illetően. "Csak annyit jegyeznék meg, hogy a civil szervezetek hajói eddig gibraltári, panamai, azaz gyakran baráti regisztrációval hajóztak" - tette hozzá.

Az Aquarius - amely korábban a német parti őrség hajója volt - jelenlegi tulajdonosa a Jasmund Shipping hajózási társaság.

A hajó szerdán a máltai partok felé tartott fedélzetén 58 migránssal, akiket Málta, Franciaország, Spanyolország és Portugália fogja befogadni.

"Valószínűleg a hajótörötteket egy máltai hajóval szállítják a partra" - jelezte a francia miniszter. "Az Aquarius elővigyázatosságból nem kötheti ki bárhol. Bonyolult jogi helyzetben van, amelyet megpróbál előbb megoldani" - hangsúlyozta Nathalie Loiseau.

Az Aquarius az utolsó civil mentőhajó a Földközi-tenger középső részén, amely illegálisan Európába tartó hajótörött bevándorlóknak nyújt segítséget. A málta kormány kedden jelezte, az Aquarius fedélzetén tartózkodó migránsok Máltán szállnak partra, és onnan azonnal négy országba szállítják őket.

Emmanuel Macron francia államfő kedden jelezte, hogy Franciaország azért nem engedte a mentőhajót a francia partoknál, Marseille-ben kikötni, mert a kormány nem szeretné "politikai provokációk miatt megsérteni a nemzetközi jogot", amely alapján a hajónak a legközelebbi kikötőben kell a migránsokat partra tennie, és "nem szeretné a szélsőjobboldalt erősíteni azzal, hogy tágra nyitja az országa kapuit".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!