Illegális bevándorlás - Politico: meglőttek egy migránst a bolgár határon

Külföld, 2022.12.06

Meglőttek egy migránst a bolgár-török határon - jelentette a Politico című európai hírportál kedden holland, francia, angol és német hírforrásokra hivatkozva.

A 2019-ben alapított Lighthouse Reports nevű holland oknyomozó portál, a Le Monde című francia és a The Times brit napilapok, valamint az ARD német közszolgálati médium által hétfőn nyilvánosságra hozott riport szerint a fiatal szíriai férfira állítólag a bolgár határőrök lőttek rá az Európai Unió külső határán még október 3-án. A szíriai állampolgárt az eset után egy török kórházba szállították.

A cikk idéz egy igazságügyi szakértőt is, aki szerint a videófelvételen hallható hanghullámok azt bizonyítják, hogy a lövéseket közvetlenül a menekültek felé adták le a határ bolgár oldala felől, 30 méter távolságból.

Szófia kedden csak annyit ismert el, hogy bolgár határőrök valóban a helyszínen voltak, de tagadta, hogy ők lőtték volna meg a férfit. A bolgár belügyminisztérium közölte: aznap 65 migráns próbált illegálisan átkelni a határon, de nem dördült el lövés.

Az esetről felvétel is készült, amelyen egy csoport migráns látható, akik köveket dobálnak a határkerítés irányába. Ezt követően lövés hangját hallani, majd egy fiatal férfi összeesik.

A bolgár belügyminisztérium szerint a videón látható migránsok agresszívak voltak, kárt okoztak egy rendőrautóban, sőt: egy határőr is megsérült.

Az Európai Bizottság novemberben megdicsérte Bulgáriát határvédelmi erőfeszítéseiért, valamint hogy a balkáni ország képes hatékonyan ellenállni a migrációs nyomásnak.

Szófia hetek óta panaszkodik, hogy nő a migránsok száma Törökországgal közös határán, emiatt a bolgár határőrséget katonákkal erősítették meg.

November 8-án egy bolgár rendőrt lelőttek határvédelmi szolgálat közben. A lövés bolgár források szerint török területről érkezett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!