Illegális bevándorlás - Seehofer: a kimentettek elosztása nem jelenthet határnyitást

Külföld, 2019.07.17

Ideiglenes, átmeneti megoldásra lenne szükség a Földközi-tengeren megmentett emberek szétosztására, de az érintett országokra nem vonatkozhatnának kötelező kvóták, nehogy bárki de facto határnyitásként értelmezze a dolgot - jelentette ki Horst Seehofer német szövetségi belügyminiszter egy szerdai berlini sajtótájékoztatón.

A német szövetségi rendőrség éves jelentésének bemutatóján a bajor politikus elmondta, hogy magától értetődő, hogy az embereket meg kell menteni a vízbefúlástól, és biztonságos kikötőbe kell szállítani őket. "De ennek nem kell feltétlenül európai kikötőnek lennie" - tette hozzá a belügyminiszter, méltatva azt a támogatást, melyet az olasz hatóságok nyújtanak a líbiai parti őrségnek. Seehofer a héten akarja napirendre vetetni a kérdést az uniós belügyminiszterek nem hivatalos tanácskozásán Helsinkiben.

Dieter Romann német szövetségi rendőrfőkapitány arról beszélt, hogy természetesen szóba jöhetnek a kimentett emberekhez legközelebb eső észak-afrikai kikötők, ám Líbia kikötői az ottani fegyveres konfliktus miatt pillanatnyilag nem jelentenek opciót.

A német szövetségi rendőrség éves jelentéséből egyébként az derül ki, hogy hatóság okirat- és vízumügyi illetékesei 2018-ban 34 516 engedély nélküli beutazást hiúsítottak meg már a német határokon kívül, ami 8,6 százalékos emelkedés az előző évhez képest. 64 ilyen iroda működik 27 országban határátkelőkön, utazási és szállító cégeknél és német konzulátusokon; a legtöbben Ázsiában dolgoznak.

A német határokon tavaly 42 478 jogosulatlanul beutazni igyekvő embert tartóztattak fel, ami 15 százalékos visszaesés az előző évhez képest.

Dieter Romann arról is beszámolt, hogy az elutasított menedékkérők hazatoloncolása terén "még van hova fejlődni"; 2018-ban a szövetségi rendőrség 26 ezer ember kitoloncolását hajtotta végre sikeresen, de 27 600 esetben meghiúsult az intézkedés. Olyan kitoloncolásoknál, ahol repülővel kellett volna visszaszállítani hazájukba embereket, előfordult, hogy nem találták meg az illetőt, törölni kellett a járatot, vagy a gép kapitánya nem volt hajlandó a fedélzetre engedni a kitoloncolandó embert, de olyan is volt, hogy az illető olyan erőszakos ellenállást tanúsított, hogy nem lehetett felrakni a repülőre.

"Pusztán kitoloncolásokkal nem fogjuk tudni elejét venni az engedély nélküli beutazásoknak" - hangsúlyozta a rendőrfőkapitány.

Horst Seehofer a sajtótájékoztatón kitért arra is, hogy 2021 végéig 47 ezerről mintegy 50 ezerre szeretnék növelni a szövetségi rendőrség létszámát, mert úgy ítéli meg, hogy fontos, hogy az emberek számára látható legyen a rendőri jelenlét. Seehofer szerint ugyanis "a biztonságérzet nincs szinkronban a bűnözési statisztikákkal".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!