Illegális bevándorlás - Szlovénia indokolatlannak tartja az osztrák határellenőrzés meghosszabbítását

Külföld, 2022.11.08

A szlovén külügyminisztérium indokolatlannak tartja, hogy Ausztria hat hónappal meghosszabbította a határellenőrzést a két ország közötti belső schengeni határon, mondván hogy Ausztria nem tudja bizonyítani az új biztonsági fenyegetés fennállását - közölte a szlovén közszolgálati televízió (RTV) a tárca közleményére hivatkozva.

Ausztria októberben értesítette az Európai Bizottságot, az Európai Parlamentet és a többi uniós tagállamot arról a döntéséről, hogy további hat hónappal, 2023 májusáig meghosszabbítja az ellenőrzést a szlovén határon, amelyet még a 2015-ös migrációs válság idején vezetett be, és amit azóta is félévente meghosszabbít.

A mostani kiterjesztés okaként Ausztria ismét a megnövekedett migrációs áramlást jelölte meg.

Válaszul a szlovén külügyminisztérium az EU-bíróság ítéletére hivatkozott, amely szerint a schengeni határrendszer szabályzata komoly belbiztonsági fenyegetettség esetén módot ad a határellenőrzés visszaállítására, de csak egy alkalommal, hat hónapra. Azután csak egy másik okkal indokolható a hosszabbítás.

A szlovén belügyminisztérium adatai szerint az osztrák rendfenntartó hatóságok az év első kilenc hónapjában 39 illegális migránst küldtek vissza Szlovéniába, tavaly, az év azonos időszakában, ez a szám 45 volt.

Szlovénia ezért indokolatlannak tartja az eljárást, és azt várja Ausztriától, hogy megszüntetni az egyoldalú ellenőrzést a közös határon - olvasható a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!