Illegális bevándorlás - Több mint 350 migránst tartóztattak fel a török hatóságok az Égei-tengeren

Külföld, 2019.08.28

Összesen 366, Görögországba tartó illegális bevándorlót tartóztattak fel a hét első napján az Égei-tenger törökországi partjainál - derült ki a török parti őrség szerdán közzétett adataiból.

A jelentések szerint a hatóságok hétfőn 11 gumicsónakot fordítottak vissza. A szűkszavú beszámolókat összesítve Canakkale tartomány partjainál aznap 186, Aydinnál 74, Izmirnél 71, Muglánál pedig 35 migránst fogtak el. A nemzetiségeket tekintve 217-en afgánok, 69-en szíriaiak, 45-en szomáliaiak, 31-en palesztinok voltak. Továbbá egy-egy pakisztáni, jemeni, kuvaiti és iraki bevándorló is utazott a csónakokban.

A török parti őrség nem az előző napi adatokat, hanem előző napi keltezéssel a két nappal korábbiakat közli.

A Törökországban élő szíriai állampolgárok úgynevezett átmeneti védelmi státusszal rendelkeznek, így ők valószínűleg az ország területén maradhatnak. A nem szíriai migránsokat, amennyiben nem rendelkeznek menekültstátusszal, Ankara rendszerint visszaküldi hazájukba.

A nyári hónapokban egyre több illegális bevándorló igyekszik átjutni a szemközti görög szigetekre az Égei-tengeren. Vasárnap 101, szombaton 272, pénteken 231 migránst állítottak meg a tengeri úton a török hatóságok. Az utóbbi napokban Aydin, Canakkale és Izmir tartományokból indulnak a legtöbben a görög szigetek irányába. Muglából, Balikesirből, valamint Edirnéből kevesebben vágnak neki a veszélyes vállalkozásnak.

Éves összevetésben az látható, hogy június óta több illegális migránst állítanak meg a török hatóságok az Égei-tengeren, mint a tavalyi év azonos időszakában. Míg idén júniusban és júliusban 3258, valamint 5388 migránst tartóztattak fel, addig ez a két érték a múlt évben még 1921, illetve 2331 volt. 2018 augusztusában összesen 1484 embert fordítottak vissza a török partok felé, addig 2019-ben csak a hónap 28-áig már 7628-at. Utóbbi érték augusztusi 16-áig bezárólag még 4074 volt, tehát az eltelt 12 napban szinte megduplázódott.

Az Égei-tenger néhány éve az Európába irányuló illegális bevándorlás fő útvonalának számított. Bár az Európai Unió és Törökország között 2016-ban kötött egyezség értelmében - amely szerint Törökország feltartóztatja a területéről illegálisan Görögországba igyekvőket - jelentősen csökkent az átkelők száma, az elmúlt hónapokban ismét erősödött a migrációs nyomás.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!