Illegális bevándorlás - Török külügyminiszter: az EU "egészségesebb" együttműködést akar kialakítani Ankarával a migráció ügyében

Külföld, 2019.10.04

Az Európai Unió láthatóan "egészségesebb" együttműködést akar kialakítani Törökországgal a migráció ügyében - vélekedett Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter kedden Ankarában azután, hogy munkareggeli keretében tárgyalt Horst Seehofer német belügyminiszterrel, Dimitrisz Avramopulosz migrációs ügyekért felelős EU-biztossal, valamint Charles Fries francia nagykövettel.

Seehofer és Avramopulosz csütörtök délután óta tartózkodik Törökországban, hogy a Görögországot egyre inkább terhelő migrációs nyomás kapcsán megbeszélést folytasson a török illetékesekkel a 2016-os EU-török menekültügyi egyezmény alkalmazásáról.

Az Anadolu török állami hírügynökség beszámolója szerint Cavusoglu hatékonynak minősítette a pénteki találkozót, amelynek során mind a migráció kérdését, mind az unió és Ankara kapcsolatait áttekintették. Azt mondta, hogy a török erőfeszítésekkel, Ankara kötelezettségeinek teljesítésével párhuzamosan a Brüsszellel szemben támasztott elvárásaikról is tájékoztatta a másik felet. Az EU-török paktum minden elemét megvizsgálták, beleértve a Brüsszel által teljesített és nem teljesített vállalásokat is - tette hozzá.

A török diplomácia vezetője egyúttal rámutatott: az Európai Unió kötelezettségei nem csak a migránsok ügyét érintik, hanem Törökország csatlakozási folyamatát, a vámunió kiszélesítését és a török állampolgárok schengeni vízummentességét is.

Cavusoglu közölte: ismertette tárgyalópartnereivel Törökországnak azt a tervét is, hogy szíriaiakat telepítene vissza területéről az Északkelet-Szíriába tervezett biztonsági övezetbe. Részletezte, hogy a hazatérők számára milyen szolgáltatásokat és alapvető szükségleteket kell biztosítani, továbbá emlékeztette a küldöttséget, hogy közösen kell segíteniük azt a több mint 360 ezer szíriait, aki már hazatért Törökországból, illetve azokat, akik az északnyugat-szíriai Idlíb tartományban élnek nehéz körülmények között.

A német belügyminiszter és küldöttsége Cavusoglut követően még Fuat Oktay török alelnökkel is találkozott. A delegáció Athénba utazik tovább, hogy az ottani illetékesekkel is értekezzen.

Seehofer és Avramopulosz csütörtök este Süleyman Soylu török belügyminiszterrel tartott megbeszélést. Seehofer az egyeztetést megelőző sajtótájékoztatón további támogatást ígért Törökországnak menekültügyben. A német belügyminiszter leszögezte: azért jöttek, hogy megerősítsék a 2016-os megállapodást. Készen állunk hozzájárulni, amihez csak tudunk - tette hozzá.

Avramopulosz a csütörtöki sajtótájékoztatón azt mondta, hogy Brüsszel minden tekintetben elkötelezett marad a 2016-os egyezséghez. Ugyanakkor arra utalva, hogy hároméves rekordokat dönt a görög szigetekre érkező és az ott feltorlódó bevándorlók száma, aláhúzta: a Törökországból kiinduló illegális migráció megelőzésének és felderítésének sürgős megerősítésére van szükség.

Eredetileg úgy volt, hogy Christophe Castaner francia belügyminiszter is részt vesz a találkozókon, de ő végül a párizsi rendőr-főkapitányságon csütörtökön elkövetett késeléses ámokfutás miatt lemondta az utat.

Június óta egyre több illegális bevándorló igyekszik átjutni Görögországba az Égei-tengeren. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szerint 2019 szeptemberében 10 ezer 258-an keltek át Törökországból a görög szigetekre, a török parti őrség - a menekültügyi megállapodás értelmében - ezzel párhuzamosan 11 ezer 370 migránst tudott feltartóztatni és visszafordítani az elmúlt hónapban.

A Brüsszel és Ankara közötti egyezség ugyanakkor előirányozza a Törökországhoz közeli görög szigetekre érkező illegális bevándorlók és a szíriai menekültek visszaszállítását is török földre. Az új görög kormány hétfőn bejelentette: az előző vezetés az elmúlt években mindösszesen 1806 embert küldött vissza Törökországba, ők azonban 2020 végéig mintegy tízezer bevándorlót és menekültet akarnak visszaküldeni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!