Illegális bevándorlás - Uniós biztos: az Európai Unió elsődleges feladata a rend biztosítása a külső határokon

Külföld, 2020.03.04

A Görögországban jelentkező rendkívüli körülmények között az Európai Unió elsődleges feladata a rend biztosítása a külső határokon - jelentette ki Margarítisz Szkínász, az európai életmód előmozdításáért felelős uniós biztos Brüsszelben, az Európai Bizottság görögországi migrációs helyzet okán tartott rendkívüli sajtótájékoztatóján szerdán.

Szkínász aláhúzta, az uniós külső határa védelmének nehéz feladata nemcsak Görögországot terheli, az egész Európa felelőssége.

"Egyértelműen meg kell mutatnunk, hogy az Európai Unió minden erejével és támogatásával a migrációs nyomásnak kitett tagállamok mögött áll" - fogalmazott.

A biztos arról tájékoztatott, hogy az Európai Bizottság azonnali lépéseket tesz Görögország megsegítésére. Egyebek mellett arról döntött, hogy 700 millió eurós (mintegy 231 milliárd forint) pénzügyi támogatás nyújt Görögországnak. Ebből 350 millió euró azonnal rendelkezésre áll a határőrizet és a megnövekedett migrációs nyomással összefüggő feladatok támogatására, különös tekintettel az elszállásolásokra, a nemzetközi védelemre nem jogosultak önkéntes visszatérésének finanszírozására, valamint az egészségügyi és biztonsági vizsgálatokhoz szükséges infrastruktúra felállítására és működtetésére.

Elmondta, az Európai Unió határ- és partvédelmi ügynöksége (Frontex) Athén kérésére gyorsreagálású határmenti beavatkozást kezd válaszul az egyre súlyosbodó migrációs nyomásra. A megbízatáshoz az uniós tagállamok egyebek mellett eszközfelajánlásokkal járulnak hozzá. A Frontex emellett koordinálni fogja azt a programot, amely azoknak a gyors visszaküldését célozza Görögországból származó származási országaikba, akiknek menedékkérelmét elutasították.

A tagállamok továbbá az unió polgári védelmi mechanizmusán keresztül orvosokat, valamint egészségügyi felszereléseket, sátrakat, takarókat és egyéb szükséges eszközöket küldenek a helyszínre - közölte.

Ylva Johansson belügyekért felelős biztos a sajtótájékoztatón azt mondta, a rendkívüli intézkedések célja annak biztosítása, hogy az uniós egészét érintő rövid távú politikai válság ne váljon hosszú távú humanitárius válsággá.

"Ki kell tartani értékeink mellett, ugyanakkor strukturális megoldásokat kell találnunk a hosszan tartó problémákra. Ezért arra kérem a tagállamokat, hogy mutassanak szolidaritást Görögországgal, és egyidejűleg segítsék a görög szigetekre kísérő nélküli érkező kiskorúakat" - fogalmazott.

Sürgős fellépésre van szükség Görögország szárazföldi és tengeri határain egyaránt felvetődő azonnali kihívások kezelése, valamint nyomon kell követni a migráció Bulgáriában és Cipruson jelentkező fejleményeit is - mondta.

Fontosnak nevezte tovább erősíteni a partnerországokkal, köztük a Nyugat-Balkán országaival folytatott regionális és operatív együttműködést, valamint határozott lépések megtételét a csempészet elleni küzdelem fokozása érdekében.

Bejelentette továbbá, annak okán, hogy a migrációval összefügésben strukturális és fenntartható megoldásokra van szükség az egész unióra vonatkozóan, az Európai Bizottság hamarosan javaslatot terjeszt elő egy új migrációs és menekültügyi paktumra.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!