Illegális bevándorlás - Vietnami migránsokat tartóztattak fel Lengyelországban

Külföld, 2018.08.22

Tizenkét, Ukrajna felől Nyugat-Európába tartó vietnami illegális bevándorlót, valamint az őket csempésző három szlovák állampolgárt tartóztattak fel Lengyelország délkeleti részén - közölte szerdán a lengyel határőrség.

A határsértők gyalogszerrel, a lengyel-ukrán-szlovák hármas határon elterülő Keleti-Beszkidek (Bieszczady) hegységen át jutottak Lengyelországba. A határ közelében beszálltak egy rájuk várakozó autóba.

A vietnami állampolgárok - hat nő és hat férfi, 16 és 30 év közötti életkorban - egy személygépkocsi utasterében és csomagtartójában zsúfolódtak össze, az autót az egyik szlovák férfi vezette.

A vietnamiaknál nem voltak személyi iratok, sem pénz, elmondásuk szerint fejenként 15 ezer dollárt fizettek az útért, még hazájukban. Úti céljuk a nyugat-európai államok valamelyike volt.

A szlovák állampolgárokat a lengyel hatóságok személyenként 4 ezer zloty (mintegy 300 ezer forint) értékű bírság megfizetésére kötelezték, a két sofőrt emellett gyorsított eljárásban egyéves felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték, ami ellen azok nem fellebbeztek.

A helyi határőrség által szerdán közölt adatok szerint a Keleti-Beszkidek térségében az év eleje óta 133 illegális bevándorlót tartóztattak fel, tizenhét esetben csoportos határsértésről volt szó, kilenc esetben őrizetbe vették a szervezőket is.

Hasonló eseteket a keleti lengyel határ más szakaszain is folyamatosan jeleznek, vietnami állampolgárokon kívül gyakran orosz állampolgárságú csecsenekről van szó, de akadnak a Lengyelországon át Nyugat-Európába tartók között pákisztáni, iraki, szíriai, eritreai állampolgárok is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!