Illegális hulladékégetőkön ütöttek rajta a román hatóságok

Külföld, 2021.05.27

Jelentős bizitonsági erők bevonásával, Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter jelenlétében illegális hulladékégetőkön ütöttek rajta csütörtökön a román hatóságok a Calarasi megyei Sarulestiben.

Az akcióról tudósító hírtelevíziók beszámolói szerint a 800 lakosú dél-romániai településen csaknem mindenki ócskavas- és színesfémgyűjtésből él, hulladékot gyűjt, válogat és éget. Lázadásuktól tartva a környezetvédelmi őrség 23 felügyelőjét 180 csendőr és 65 rendőr és a belügyminisztérium egy helikoptere kísérte el a bevetésre.

A falu utcáin hegyekben áll a szemét, szétszedett háztartási gépeket, autóbontókból származó hulladékot látni mindenütt, a településen pedig szinte folyamatosan veszélyes anyagokat égetnek, amelynek füstjét gyakran a Bukarestet a tengerparttal összekötő A2-es autópályára sodorja a szél.

A falusiak arra panaszkodtak, amikor a hatóságok elkezdték teherautókra rakodni az általuk összegyűjtött több tonnányi hulladékot, hogy megélhetésüktől fosztják meg őket. A miniszter azt ígérte: segítségükre lesz abban, hogy a hulladékgyűjtést és -válogatást törvényes keretek között, a környezetvédelmi szabályozást betartó körülmények között folytathassák.

A sarulesti-i hatósági fellépést jelzésnek is szánták a környezetszennyezést bűnszövetkezetekbe tömörülve, üzletszerűen űző "szemétmaffia" számára - mutatott rá a tárcavezető.

Tánczos Barna azt mondta: az utóbbi két-három hónapban számos egyeztetést tartottak az illegális hulladékkezelés ügyében a belügyminisztérium és az igazságügyi minisztérium képviselőivel: előbbiek az ellenőrzést segítik, utóbbiak pedig ügyészeket képeznek ki a környezetszennyezéssel kapcsolatos bűnözés területén.

Romániában nemcsak a belföldön termelt hulladék - többnyire félreeső térségekben, minden óvintézkedés nélkül történő - "eltüntetése" számít jövedelmező üzletnek a szemétmaffia számára. Az utóbbi két hónapban a határrendészet szinte napi rendszerességgel számol be arról, hogy veszélyes hulladékot tartalmazó konténereket leplezett le a határátkelőkön, vagy a konstancai tengeri kikötőben, amelyeket a rakomány jellegéről hamis fuvarlevelet kiállító román cégek importálnak. A román média szerint gyakori, hogy nyugati, fejlett országokban működő cégek veszik igénybe a Romániában működő szemétmaffia "szolgáltatásait".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!