Illegális migráció - Csehország ötven rendőrt küld a magyar-szerb határra

Külföld, 2021.09.27

Csehország ötven rendőrt küld a magyar-szerb határra, hogy segítsék a schengeni külső határok védelmét. Erről a cseh kormány döntött hétfőn - jelentette be Jan Hamácek kormányfőhelyettes és belügyminiszter a kormányülés utáni sajtótájékoztatón Prágában.

A cseh rendőrök október 15-től két hónapig fognak szolgálatot teljesíteni a magyar-szerb határszakaszon.

A cseh katonák vagy rendőrök esetleges kiküldéséről Andrej Babis cseh kormányfő beszélt a múlt heti magyarországi látogatáskor, amikor Orbán Viktor magyar kormányfővel Röszkére látogattak.

A cseh kontingens két hónapos tevékenységének költségei 50 millió koronát (700 millió forint) tesznek ki, az összeget a kormány hétfőn hagyta jóvá, és átutalják a belügyminisztérium számlájára.

Csehországnak így október közepétől Észak-Macedóniában, Szlovéniában és Magyarországon lesz rendőri kontingense. Jan Hamácek múlt heti szlovéniai látogatásakor vetette fel kollégájának, Alex Hojsnak, hogy a cseh missziót meghosszabbítsák. A szlovén-horvát határon a nyár óta tíz cseh rendőr teljesít szolgálatot.

"Csehország ezzel világosan jelzi, hogy bár nincsenek schengeni külső határai, ezen határok védelmében szolidárisak vagyunk partnereinkkel" - mondta a belügyminiszter újságíróknak.

Az utóbbi négy év alatt Csehország a külső schengeni határok védelmét érintő projektekre 1,1 milliárd koronát (15,4 milliárd forint) fordított, további 400 millió koronát (5,6 milliárd forint) pedig a cseh határok védelmének a megerősítésére.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!