Illegális bevándorlás - A szerb-horvát határra 24 órája egyetlen migráns sem érkezett

Külföld, 2016.03.03

Szerda óta egyetlen migráns sem érkezett a szerb-horvát melletti Sidre - jelentette a szabadkai Pannon RTV helyszínen tartózkodó tudósítója csütörtökön.

A helyi befogadóközpontban jelenleg csak az a körülbelül ötszáz bevándorló tartózkodik, akit a horvát hatóságok egy nappal korábban nem engedtek át a határon. A migránsokat rendezetlen vagy hamis, illetve annak tűnő dokumentumaik miatt fordították vissza, illetve olyanok is voltak, akik azért nem folytathatták útjukat az Európai Unióba, mert túl sok időt töltöttek Törökországban, és a hatóságok szerint abban a biztonságos országban is kérhettek volna menedéket.

A szerb-macedón határhoz közeli Presevóba csütörtökön 440 szíriai érkezett, őket a macedón hatóságok szállították oda vonattal a macedón-görög határtól. Rajtuk kívül további mintegy hatszázan vannak a presevói befogadóközpontban, az ott tartózkodók azonban egyszer már eljutottak az EU kapujába, ám visszafordították őket. Azokról a főleg afganisztáni emberekről van szó, akik valamilyen oknál fogva nem léphettek be Horvátországba, illetve visszatoloncolták onnan őket, a szerb hatóságok pedig Macedóniába szeretnék visszaküldeni őket.

Aleksandar Vulin szerb szociálisügyi miniszter kijelentette, egyre többen mondják azt, hogy szeretnének visszamenni Macedóniába, Görögországba vagy saját hazájukba, mert továbbmenni nem tudnak, és nem szeretnének Szerbiában maradni.

A tárcavezető hozzátette, hogy szerinte a migránsok útvonala mindaddig nem fog megváltozni, amíg a balkáni útvonalon fekvő országok valóban és teljesen le nem zárják a határaikat. Mint mondta: nehezen elképzelhető, hogy olyan országokon akarnának keresztülhaladni, amelyeken kevésbé szervezetten tudnak átjutni, illetve amelyek földrajzilag kedvezőtlenebb adottságokkal rendelkeznek.

Annak ellenére, hogy Szerbiában és Macedóniában a korábbiakhoz képest csak elenyésző számú migráns tartózkodik, a görög-macedón határon mintegy 12 ezren várnak arra, hogy továbbmehessenek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!