Illegális bevándorlás - Kerítéssel veszik körül az egyik macedón befogadóközpontot

Külföld, 2016.03.21

Kerítéssel veszi körül Macedónia a Szerbiával közös határán fekvő Tabanovci befogadóközpontját, ahol hetek óta mintegy 1300 migráns várakozik arra, hogy folytathassa útját Nyugat-Európa felé.

A Tanjug szerb hírügynökség helyszíni beszámolója szerint a macedón hatóságok azért döntöttek a tábor körbekerítése mellett, mert egyre több bevándorló próbál meg átszökni Szerbiába.

A két méter magas, szöges dróttal ellátott kerítés felállításában a hadsereg és a rendőrség mintegy negyven tagja vesz részt.

A tabanovci táborból néhány hete több tucatnyi migráns "szökött meg", és a feltételezések szerint átjutott Szerbiába. Belgrád március 8-a óta csak azokat a migránsokat engedi be, akik érvényes útlevéllel és vízummal rendelkeznek, a szigorítás óta egyetlen bevándorló sem lépett be a nyugat-balkáni ország területére. Mivel a macedón hatóságok is szigorították a migránsok belépésének feltételeit a menekültáradat megfékezése érdekében, ezért a Görögországban feltorlódott migránsok száma jelenleg meghaladja az 50 ezret.

A bevándorlók helyzete egyelőre bizonytalan, macedón szakértők szerint új útvonalakat kereshetnek, vagy embercsempészek segítségét kérhetik. Gjorge Ivanov macedón elnök hétfőn kijelentette: azoknak a migránsoknak a 90 százaléka, akik áthaladtak Macedónián, embercsempész bűnszervezetek segítségét vették igénybe, hogy eljussanak Nyugat-Európáig.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!