Illegális bevándorlás - Szerb miniszter: Belgrád hatékonyan harcol az embercsempészet ellen

Külföld, 2016.01.21

Hatékonyan harcol az embercsempészet ellen Szerbia, tavaly mintegy ezer ember ellen emeltek vádat csempészet gyanújával - jelentette be Aleksandar Vulin szerb szociálisügyi miniszter csütörtökön a szerb-bolgár határhoz közeli Knjazevacon a szerbiai közszolgálati televízió beszámolója szerint.

A tárcavezető kiemelte, hogy a migránsok csempészése elleni harcban Szerbia elől jár, a balkáni útvonalon ez az ország harcol a leghatékonyabban a bűncselekmény ellen. Hozzátette: a szerb hatóságok számos járművet foglaltak le, és sok bűnözőt füleltek le az utóbbi egy évben.

Megfogalmazása szerint amikor az emberek mozgását akarják korlátozni, akkor elkerülhetetlenül megjelennek az embercsempészek is.

Emlékeztetett arra is, hogy tavaly 600 ezer ember haladt át Szerbián. Míg nyáron több ezren érkeztek naponta a nyugat-balkáni országba, a tél beálltával és a beléptetés szigorításával jelentősen csökkent a számuk, de így is naponta körülbelül kétezer embert regisztrálnak. A legtöbben Macedónia felől érkeznek, de néhány százan Bulgárián keresztül jutnak Szerbiába. A szerb hatóságok szerint az időjárás enyhülését követően ismét megnő az illegális bevándorlók száma a térségben.

Macedónia és Szerbia november közepe óta csak a háború sújtotta országokból, azaz Szíriából, Afganisztánból és Irakból érkezőket engedi áthaladni a területén, szerdától viszont további szigorítást vezettek be, és már csak azok juthatnak át, akik a regisztrációkor úgy nyilatkoznak: Ausztriában vagy Németországban szándékoznak menedéket kérni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!