INF-szerződés - NATO-főtitkár: Oroszország még visszatérhet a szerződéshez

Külföld, 2019.02.13

A NATO felszólította Oroszországot, éljen azzal a lehetőséggel, hogy még visszatérhet a közepes és rövid hatótávolságú, szárazföldi indítású nukleáris eszközökről szóló nemzetközi szerződéshez (INF) - mondta a szervezet főtitkára Brüsszelben szerdán, a szövetséges országok védelmi minisztereinek tanácskozásának szünetében.

Jens Stoltenberg emlékeztetett, hogy az Egyesült Államok a december elején 60 napos ultimátumot adott Oroszországnak. Ennek lejárta után pedig bejelentette, hogy elindítja az 1987-es kétoldalú szerződésből való kiválási folyamatot, amely fél évig tart.

Oroszország tudja, mit kell tennie. A szerződés egyoldalú betartása nem biztosíthatja a béke megőrzését - emelte ki a főtitkár.

Mint elmondta, a szövetségesek egyetértettek abban, hogy Moszkva megsérti a szerződés rendelkezéseit, valamint abban is, hogy a könnyen mozgatható és elrejthető SSC-8 jelű orosz rakétarendszer európai célpontokat is képes elérni, súlyosan veszélyeztetve ezzel a szövetség biztonságát.

Stoltenberg közölte: noha nem jósolható meg a folyamat vége, a védelmi miniszterek abban egyeztek meg, hogy megkezdik a felkészülést egy INF-szerződés nélküli világra.Leszögezte: a NATO minden lépése a védelemre irányul, arányos és összehangolt lesz. A katonai szövetségnek nincs szándékában újabb földi indítású, nukleáris rakétarendszer telepítése Európában, ugyanakkor folytatja védelmi és elrettentő képességeinek további erősítését, hogy készen álljon védelmet nyújtani bármely irányból érkező támadás esetén.

A miniszterek ennek érdekében a parancsnoki struktúra megerősítése mellett érveltek. Ennek célja, hogy az évtized végén szükség esetén 30 gépesített zászlóalj, 30 repülőszázad és 30 csatahajó 30 napon belül vagy akár ennél rövidebb idő alatt bevethető legyen az eddig 90 napos határidő helyett.

A tagországok emellett egyetértettek a fegyverkorlátozásra irányuló törekvések további támogatásában, NATO ugyanis nem akar újabb fegyverkezési versenyt - húzta alá Stoltenberg.

A NATO-tagországok védelmi miniszterei szerdán kezdődött, kétnapos tanácskozásukon főként a sürgető biztonsági kihívások kezeléséről, az orosz rakétarendszerek jelentette veszélyről, a NATO védelmi és elrettentő stratégiájáról, valamint a szövetség misszióiról és az Európai Unióval folytatott együttműködésről tanácskoznak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!