INF-szerződés - NATO-főtitkár: Oroszországnak vissza kellene térnie az egyezményhez

Külföld, 2019.03.04

Oroszország visszatérését sürgette hétfőn a NATO főtitkára a szárazföldi telepítésű, közepes- és rövid hatótávolságú rakéták felszámolásáról szóló szerződéshez (INF), miután Moszkva felfüggesztette az egyezmény előírásainak végrehajtását.

Jens Stoltenberg hangsúlyozta: évtizedek óta Európa biztonságának sarokköve a szerződés, amelynek előírásait Oroszország "nyilvánvalóan és kirívóan megsértette" a 9M729 (amerikai besorolás szerint SSC-8) elnevezésű új rendszer kiépítésével.

"Teljes mértékben meg vagyok győződve arról, hogy a NATO-szövetségesek egységesek maradnak az európai közepes- és rövid hatótávolságú rakéták ügyében, nem utolsósorban azért, mert az elmúlt évtizedekben is ez volt a helyzet" - jelentette ki.

Végezetül egységes, koordinált, arányos válaszintézkedéseket helyezett kilátásba az észak-atlanti szervezet részéről, miközben leszögezte, nem áll szándékukban újabb szárazföldi indítású atomfegyvereket telepíteni Európába.

Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn elrendelte az INF-szerződés végrehajtásának felfüggesztését, nem sokkal a hasonló amerikai lépés után.

Az 1987-ben aláírt egyezmény - amely mérföldkő volt a hidegháború lezárásában - megtiltja az 500-5500 kilométeres hatótávolságú eszközök gyártását, birtoklását és tesztelését.

Az Egyesült Államok már 2014 óta a szerződés megsértésével vádolja az orosz kormányt. Donald Trump elnök február elején közölte, hogy megkezdik a kivonulást a megállapodásból, felfüggesztik az abból eredő kötelezettségvállalasok végrehajtását, és fél évet adnak Moszkvának az amerikai követelések teljesítésére.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!