Ioan-Aurel Pop történészt, a kolozsvári tudományegyetem rektorát választották a Román Akadémia elnökévé

Külföld, 2018.04.05

Ioan Aurel Pop történészt, a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) rektorát választotta csütörtökön a Román Akadémia elnökévé a tudományos fórum közgyűlése.

A román nemzeti történelemírás egyik legismertebb szerzőjének számító Pop az elnökválasztás második fordulójában 86-56 arányban múlta felül az akadémia főtitkárát, az orvostudományi részlegen tevékenykedő Victor Voicut. Az akadémia elnöki tisztsége Ionel-Valentin Vlad mérnök-fizikus tavaly decemberben bekövetkezett halálával üresedett meg.

A Kolozs megyei Vasasszentivánon (Santioana) született, 63 éves Ioan-Aurel Pop a BBTE történelem és filozófia karán szerzett oklevelet, ahol aztán az oktatói ranglétrát is végigjárta. Több éven keresztül külföldi egyetemeken (az Egyesült Államokban, Franciaországban és Olaszországban) vendégtanárként, 1994-től 1995-ig pedig a New York-i Román Kulturális Intézet igazgatójaként tevékenykedett. 2001-től levelező, 2010-től rendes tagja az akadémiának, több tucat könyv, tanulmány, egyetemi tankönyv szerzője, számos kitüntetés birtokosa. Egyebek mellett a tavaly bővített és javított kiadásban megjelent Erdély Története című kötet társzerzője.

A nemzeti elfogultságát nem titkoló tudós többször keveredett nyílt vitába a mítoszromboló román történetírás élharcosával és legnépszerűbb szerzőjével, Lucian Boiával.

Pop közéleti tevékenysége során többször szót emelt a hivatalos román történelemszemlélettel sokhelyütt összeegyeztethetetlen magyar történetírás tézisei ellen. Öt éve egyike volt azoknak, akik a Hargita megyei tanács megrendelésére készült A székelység története című magyar nyelvű kézikönyv tartalmát kifogásolták.

Tavaly az akadémia újonnan létrehozott - főleg Oroszországgal foglalkozó - Információs Hadviselést és Stratégiai Kommunikációt Elemző Laboratóriumának (LARICS) bemutatkozása alkalmával tartott előadásában azt állította, hogy Románia "egy másik szomszédjával, Magyarországgal is információs és kommunikációs háborút visel". Pop a rendezvényről közölt beszámolók szerint a magyar kormány "románellenes" propaganda-főosztályaként állította be a magyarországi "Trianon 100" nevű kutatócsoportot, amely a békeszerződéssel kapcsolatos ismeretek kiegészítését, összegzését és közzétételét célzó ötéves projektre kapott támogatást.

A Román Akadémia elnökének mandátuma négy évre szól, a tisztségviselő egyszer újraválasztható.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!