Iohannis: bűnözők próbálnak rátelepedni a román igazságszolgáltatásra

Külföld, 2018.11.06

Bűnözők próbálnak rátelepedni a román igazságszolgáltatásra, akik pedig ellenállást tanúsítanak, azokat el akarják távolítani - jelentette ki Klaus Iohannis államfő kedden, Liviu Dragnea szociáldemokrata házelnökre, illetve a legfőbb ügyész leváltását célzó miniszteri kezdeményezésre utalva.

A román elnök leszögezte: semmit sem fog tenni Augustin Lazar legfőbb ügyész felmentése ügyében, amíg nem születik jogerős döntés a vádhatóság vezetője és az igazságügyi minisztérium közötti jogvitában.

A jobboldali államfő éles szavakkal utasította el a PSD elnökének ellene irányuló, előző napi vádaskodását. Liviu Dragnea hétfőn egy sor Iohannist érintő "ügyiratot" ajánlott a korrupcióellenes ügyészség (DNA) figyelmébe, válaszképpen arra, hogy egy tényfeltáró lap egyik folyamatban lévő bűnvádi eljárásával kapcsolatos dokumentumok nyilvánosságra hozatalát harangozta be.

"Ez a bűnöző, Dragnea, aki pártja és az állam élére kapaszkodott, fejlődik. De sajnos nem a közpolitikák terén, hanem az úgynevezett fake news terén, amelyet régebben egyszerűen hazugságként emlegettünk" - mondta Iohannis. Hozzátette: a Dragnea által emlegetett "ügyiratok" azokat a hazugságokat tartalmazzák, amelyeket a PSD koholt róla abban a korábbi választási kampányok során. Szerinte a bírósági ügyei miatt szorult helyzetbe került Dragnea hazug vádak terjesztésével próbálja elterelni a közvélemény figyelmét.

Az elnök szerint szomorú, hogy "ilyen mélyre züllött" a román politika. "Ez történik, amikor bűnözők kerülnek az állam élére" - jegyezte meg.

A közelgő román uniós elnökségre vonatkozó újságírói kérdésre reagálva az államfő reménykeltőnek nevezte, hogy a belpolitikai viharok dacára az európai ügyek és az elnökség előkészítése terén az elnöki hivatalnak eddig sikerült együttműködnie a bukaresti kormánnyal és Brüsszellel.

"Románia sokkal jobban is kihasználhatta volna az uniós elnökséggel járó lehetőségeket, és a politikustársadalma is sokkal jobb lehetetne, ha nem bűnözők vezetnék az országot(...) De ezeket választották meg, ezek vezetik a kormányt és parlamentet. Ilyen a demokrácia" - állapította meg a román államfő.

Az elnök által használt "bűnöző" titulus elsősorban Liviu Dragneának szólt. A PSD elnökét 2016-ban jogerősen két év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték egy 2012-es népszavazással kapcsolatos korrupciós perben, idén júniusban pedig már három és fél év letöltendő börtönbüntetést szabtak ki rá első fokon hivatali visszaélésre való felbujtásért. A legfelsőbb bíráság néhány hónapon belül hozhat jogerős ítéletet Dragnea második ügyében. Dragnea ellen két másik büntetőeljárás is folyamatban van, amelyekben még nem emelt vádat az ügyészség.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!