Iohannis másodszor is elutasította a korrupcióellenes főügyész kinevezését

Külföld, 2019.01.09

Klaus Iohannis román államelnök másodszor is elutasította Adina Florea kinevezését a korrupcióellenes főügyészi tisztségre arra hivatkozva, hogy az illetékes intézmény nem bocsátotta ki azt az iratot, amely igazolja, hogy Florea nem volt tagja a kommunista titkosszolgálatnak és nem volt besúgó sem a rendszerváltoztatás előtt.

Tudorel Toader igazságügy-miniszter december végén terjesztette fel ismét kinevezésre Floreát, miután Iohannis novemberben már elutasította.

Az elnök szerdán tájékoztatta levélben Toadert, hogy másodszor sem hajlandó aláírni a kinevezést, mert a törvényes feltételek továbbra sem teljesültek, így az akták nem tartalmazzák azt az igazoló iratot, amely szerint Florea nem működött együtt az egykori titkosszolgálattal, a Securitatéval.

A Securitate levéltárát kutató állami intézmény vezető testülete december végén ülésezett, akkor napirenden volt Florea ügye, de a testület határozatképtelen volt, mert nem volt jelen elég tag.

Iohannis szerint a törvény nem teszi lehetővé, hogy Toader megkerülje a jogszabály által megkövetelt bármelyik feltételt.

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) vezető tisztsége azt követően üresedett meg, hogy tavaly júliusban Iohannis kénytelen volt leváltani Laura Codruta Kövesi volt DNA-főügyészt az intézmény éléről, miután erre egy alkotmánybírósági döntés kötelezte az elnököt. Kövesi felmentését az igazságügy-miniszter kezdeményezte arra hivatkozva, hogy mandátuma idején visszaéléseket követett el a DNA.

Kövesi szerdán közölte: a strasbourgi emberjogi bírósághoz fordult, amelytől kéri, hogy állapítsák meg felmentése jogszerűtlenségét. Közölte: nem kért sem kártérítést, sem azt, hogy visszahelyezzék a tisztségbe, lépésével azt akarja elérni, hogy "véget érjen Romániában az ügyészek térdre kényszerítése".

A DNA-t jelenleg Calin Nistor főügyész vezeti, miután Anca Jurma ideiglenes főügyész a hét elején közölte, hogy nem hajlandó újabb ideiglenes megbízatást vállalni.

A DNA körül ugyanakkor újabb botrány tört ki, nyilvánosságra került egy felvétel, amelyen állítólag nagyváradi DNA-ügyészek arról beszélnek, hogyan indítsanak vizsgálatot nagyváradi bírók ellen, hogy megfélemlítsék és rávegyék őket arra: hozzanak az ügyészség számára kedvező ítéleteket. Az ügyben vizsgálatot indított a legfőbb ügyészség.

Ez a botrány része annak a vitának, amelyet a szociálliberális kormánykoalíció kezdeményezett. Szerintük a vádhatóság az elmúlt években titkos szerződések keretében működött együtt a titkosszolgálattal a nyomozásban, az ügyészek és a bírák sok esetben mérlegelés nélkül elfogadták a hírszerzés által összeállított aktákat. Ezzel szemben az ellenzék és Iohannis azt állítja, hogy ezekkel a vádakkal csak saját korrupt politikusaikat akarják menteni a kormánypártok.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!