Iohannis meghosszabbította a jelenlegi román vezérkari főnök mandátumát

Külföld, 2018.12.28

Ismét nézeteltérés támadt Romániában a szociálliberális kormány és a jobboldali elnök között: pénteken a Klaus Iohannis államfő által elnökölt legfelsőbb védelmi tanács (CSAT) elutasította a védelmi miniszter jelöltjét a hadsereg vezérkari főnöki posztjára, Iohannis pedig elnöki rendelettel meghosszabbította a tisztséget jelenleg betöltő Nicolae Ciuca tábornok mandátumát.

Az elnök rövid sajtónyilatkozatában csak annyit közölt a védelmi miniszter által előterjesztett jelölésről, hogy az "nem felelt meg a törvényes követelményeknek", ami egy újabb bizonyíték arra, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) "nem képes az ország fontos ügyeit intézni".

Iohannis rámutatott: Ciuca mandátuma december 31-én lejár, és - mivel nem került a CSAT elé egy "érvényes" jelölés - a védelmi tanács ülése után neki kellett megoldania a "PSD alkalmatlansága" által előidézett problémát. Az elnök arra hivatkozva hosszabbította meg egy évvel Ciuca mandátumát, hogy a román hadsereg nem maradhat parancsnok nélkül.

Gabriel Les védelmi miniszter később a Digi 24 hírtelevízióban azt mondta: ő Dumitru Scarlat tábornokot, Románia brüsszeli katonai képviselőjét javasolta a vezérkari főnöki posztra, de Iohannis a CSAT ülésen is csak annyit mondott, hogy a jelölés nem törvényes, elutasítására azonban állítólag nem volt hajlandó magyarázatot adni. Les a szokásjogra hivatkozott, amikor arról kérdezték, miért nem javasolta ő maga a vezérkari főnök mandátumának meghosszabbítását.

Az ellenzéki médium szerint a törvényes előírások alapján csak valamely fegyvernem vezérkari főnöke vagy annak helyettese veheti át a román hadsereg vezérkari főnöki posztját. Ennek a követelménynek a brüsszeli katonai képviselő most nem felelt meg, a miniszter pedig állítólag azt próbálta előzetes egyeztetés nélkül elérni Iohannisnál, hogy jelöltjét ugyanazon a CSAT-ülésen hozzák vissza korábbi fegyvernem-parancsnoki posztjára, majd rögtön utána nevezzék ki a hadsereg vezérkari főnökévé.

Viorica Dancila miniszterelnök a pénteki kormányülés elején mondott beszédében megkérdőjelezte Iohannis jogát arra, hogy elnöki rendelettel, a CSAT-ot megkerülve döntsön a vezérkari főnök kinevezéséről, akit a védelmi miniszternek kell jelölnie. A kormányfő úgy értékelte, Iohannist csak egy szándék vezérli: a kormány munkáját akarja akadályozni.

Dancila jelezte: ebben az ügyben is alkotmányos konfliktus állt elő a jobboldali államfő és szociálliberális kormány között, amelyet vélhetően ismét az alkotmánybíróságnak kell feloldania.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!