Iohannis nem hajlandó újabb kormányátalakítást jóváhagyni a román nemzeti ünnep előtt

Külföld, 2018.11.22

Nem hajlandó újabb kormányátalakítást jóváhagyni Klaus Iohannis román államfő az ország december elsejei, centenáriumi nemzeti ünnepe előtt: ezt a jobboldali elnök csütörtökön jelentette be, arra reagálva, hogy Viorica Dancila szociáldemokrata miniszterelnök aznap új tisztségviselők kinevezését kérte tőle a közlekedési, illetve a regionális fejlesztési tárca élére.

Iohannis rámutatott: a héten volt már egy kormányátalakítás, amikor hat új tárcavezetőt iktattak be, és a szociálliberális koalíció jobban tenné, ha a kormányzással is foglalkozna, nemcsak a minisztereit csereberélné. Megjegyezte: a PSD-ALDE koalíciónak már hetven minisztere volt, és ez már a harmadik kormánya az utóbbi két évben.

A PSD hétfőn nyolc minisztere lecseréléséről döntött, de két miniszterjelöltjét Iohannis elutasította. Az elnök kedden beiktatta az új gazdasági, védelmi, távközlési, munkaügyi, ifjúsági és kulturális minisztert, de a jelöltek alkalmatlanságára hivatkozva elutasította a PSD egyik kulcsemberének számító Lia Olguta Vasilescu kinevezését a közlekedési tárca élére, illetve a PSD elnökét nyíltan bíráló Paul Stanescu kormányfőhelyettes és regionális fejlesztési miniszter leváltását.

A PSD nem hagyta annyiban a dolgot és újabb javaslattal állt elő: új közlekedési minisztert jelölt, a Iohannis által alkalmatlannak ítélt Vasilescut pedig most már a miniszterelnök-helyettesi és regionális fejlesztési posztra javasolta, hogy egyetlen húzással szabaduljon meg a lázadó Stanescutól és Vasilescu se maradjon kormánytisztség nélkül. A párt közben lemondásra szólította fel a jelenleg tisztségben lévő minisztereket, aminek Lucian Sova közlekedési miniszter sajtóértesülések szerint eleget is tett.

Iohannis csütörtökön megismételte, hogy a "román demokrácia balfogásának" tartja a Dancila-kabinet egészét, nem értékelte ki egyenként az egyes miniszterek munkáját, de akár a kormányfő kéri felmentésüket, akár lemondanak, újabb kormányátalakítási javaslatokat csak a centenáriumi ünnepségek után hajlandó fontolóra venni.

"Szó sincs arról, hogy akadályoznám a kormány munkáját. A kormánynévsor teljes, hát dolgozzanak. December elseje után még beszélünk. Nem egy termelőszövetkezet éjjeliőri állásáról, hanem egy miniszteri tisztségről beszélünk. A miniszter hivatalban marad, és az ország javát szolgálja, amíg a felmentéséről szóló rendelet megjelenik a közlönyben" - szögezte le Iohannis. Az államfő hozzátette: minden lépése alkotmányos, és nem tart attól, hogy a kormánytöbbség felfüggesztené hivatalából.

Az alkotmánybíróság szerint az elnöknek egyszer van joga - indokoltan - elutasítani a miniszterelnök által javasolt miniszterjelölt kinevezését, a második jelölt beiktatását nem tagadhatja meg.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!