Irak orosz Sz-400-as légvédelmi rendszereket akar vásárolni

Külföld, 2019.05.15

Irak kormánya úgy döntött, hogy Sz-400-as légvédelmi rendszereket vásárol Oroszországtól - jelentette ki Hajdar Manszúr Hadi iraki nagykövet szerdai moszkvai sajtóértekezletén.

"Ami a légvédelemi rakétarendszereket illeti, az iraki kormány döntött. Sz-400-asokat akar vásárolni" - mondta a moszkvai diplomáciai képviselet vezetője, a kétoldalú gazdasági, kereskedelmi és tudományos-technikai kormányközi bizottság április 23. és 25. között megtartott bagdadi ülésének eredményeit összegezve.

Ennek a típusú légvédelmi rendszernek a törökországi megvásárlása korábban feszültséget okozott Washington és Ankara viszonyában. A hivatalos indoklás szerint az Egyesült Államok attól tart, hogy az Sz-400-as radarrendszere - amellett, hogy nem felel meg a NATO-szabványoknak - biztonsági fenyegetést jelent, mert "megtanulhatja", hogyan mérje be és a kövesse a legújabb, F-35-ös amerikai vadászbombázókat.

A Pentagon a múlt hónap elején közölte, hogy az orosz-török ügylet miatt felfüggesztette az F-35-ösök Ankarának való eladásáról szóló egyezmény végrehajtását. Vlagyimir Putyin orosz elnök április 8-án prioritásnak nevezte a rendszerek török megvásárlásáról kötött szerződés végrehajtását.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!