Iráni-amerikai viszály - Az Európai Bizottság elnöke iplomáciai megoldást sürget

Külföld, 2020.01.06

Diplomáciai megoldást sürgetett az iráni-amerikai viszály rendezésére az Európai Bizottság elnöke hétfőn. Ursula von der Leyen a németországi Seeonban hangsúlyozta, véget kell vetni az erőszak körforgásának, és ebben Európának különleges felelőssége van.

Az Európai Bizottság elnöke aggodalmának adott hangot amiatt, hogy Irán vasárnap bejelentette: a továbbiakban nem tartja magát az atomprogramjáról szóló 2015-ös többhatalmi megállapodásból fakadó kötelezettségeihez. Nyomatékosította, fontos, hogy Irán visszatérjen a megállapodáshoz. "Meg kell győznünk Iránt, hogy ez az ő érdeke is" - fogalmazott.

Az iráni-amerikai viszály azt követően lángolt fel újra, hogy Iránhoz hű iraki erők megtámadták az Egyesült Államok bagdadi nagykövetségét. Erre válaszul az Egyesült Államok péntekre virradóra célzott támadást hajtott végre az iraki fővárosban, amelyben megölték Kászim Szulejmáni iráni tábornokot, az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű különleges egységének vezetőjét és Abu Mahdi al-Muhandiszt, az Irán támogatását élvező Népi Mozgósítási Erők nevű, több milíciát tömörítő iraki ernyőszervezet irányítóját.

Irakról szólva Ursula von der Leyen azt hangoztatta, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet pusztítása után a közel-keleti ország jó úton halad, és lakosai megérdemlik, hogy folytatódjon az újjáépítés és a nagyobb stabilitás.

Az Európai Bizottság elnöke önmérsékletre szólította fel a konfliktus szereplőit.

Ursula von der Leyen megerősítette, hogy az európai uniós külügyminiszterek pénteken rendkívüli ülést tartanak Brüsszelben, hogy megvitassák a válságkövetkezményeit Európára nézve és az iráni nukleáris megállapodás jövőjét.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!