TV műsor

Iráni-amerikai viszály - Brit külügyminiszter: London kitart az iráni nukleáris megállapodás mellett

Külföld, 2020.01.09

Nagy-Britannia továbbra is támogatja az iráni nukleáris fejlesztési program korlátozásáról és ellenőrzéséről kötött többhatalmi megállapodást (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA) - mondta csütörtökön Dominic Raab brit külügyminiszter.

Donald Trump amerikai elnök a héten felszólította az egyezményt aláíró európai hatalmakat, köztük Nagy-Britanniát arra, hogy az Egyesült Államokhoz hasonlóan vonuljanak ki a JCPOA-megállapodásból.

Raab, aki csütörtökön Mike Pompeo amerikai külügyminiszterrel tárgyalt Washingtonban, a megbeszélés után a BBC televíziónak nyilatkozva kijelentette: London - amerikai és európai partnereivel együtt - teljes mértékben elkötelezte magát annak megakadályozására, hogy Irán nukleáris fegyverre tegyen szert, és egyértelműen kitart a JCPOA-egyezmény mellett.

Hozzátette ugyanakkor: Irán most már olyan mértékben nem tartja magát a megállapodáshoz, hogy "nagyon erőteljesen meg kell fontolni, mi történjen a továbbiakban" az egyezmény ügyében.

Az Egyesült Államok 2018-ban mondta fel a megállapodást, a többi aláíró hatalom - az Egyesült Királyság, Németország, Franciaország, Oroszország és Kína - azonban továbbra is tartja magát az egyezményhez.

A brit külügyminiszter az iráni Forradalmi Gárda különleges egységének parancsnoka, Kászim Szulejmáni tábornok megölése után kialakult helyzetről a csütörtöki BBC-interjúban azt mondta: London a válság diplomáciai megoldását támogatja és a feszültség enyhítését szeretné.

Dominic Raab üdvözölte, hogy Trump is diplomáciai megoldást sürgetett, miután az iráni tábornok életét kioltó amerikai légicsapásra Irán Irakban működő amerikai támaszpontok elleni rakétatámadásokkal válaszolt.

Raab kijelentette ugyanakkor, hogy az Egyesült Államoknak joga van az önvédelemhez, és London is elismeri azt a veszélyt, amelyet Irán jelent a közel-keleti térségre.

Boris Johnson brit miniszterelnök csütörtökön telefonon beszélt Haszan Róháni iráni elnökkel. A Downing Street tájékoztatása szerint Johnson megerősítette az iráni államfőnek, hogy London változatlanul elkötelezett a JCPOA-egyezmény fenntartása mellett, és a párbeszéd híve annak érdekében, hogy a nukleáris fegyverek ne terjedhessenek el a térségben.

A londoni miniszterelnöki hivatal szóvivője szerint Boris Johnson megvitatta Róhánival az iráni Forradalmi Gárda tábornokának megölése után kialakult helyzetet és sürgette az ellenségeskedések befejezését.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!