Iráni-amerikai viszály - Pekinget aggasztja az éleződő feszültség

Külföld, 2020.01.06

Pekinget aggasztja az éleződő feszültség az Egyesült Államok és Irán között - fogalmazott Keng Suang kínai külügyi szóvivő hétfői sajtótájékoztatóján a kínai fővárosban. Az érintett feleket önmérsékletre szólította fel a béke és a stabilitás megőrzése érdekében.

A szóvivő egyúttal felszólította az Egyesült Államokat, hogy ne éljen vissza erejével, hangsúlyozva: Washington az elmúlt napokban véghez vitt kockázatos katonai műveleteivel szembe ment a nemzetközi kapcsolatok alapvető normáival. Hozzátette: a hatalmi politika nem népszerű és nem is fenntartható.

Keng kritikát fogalmazott meg azzal kapcsolatban, hogy az Egyesült Államok szankciókkal fenyegette meg Irakot, miután az iraki parlament felszólította az amerikai és egyéb külföldi csapatokat, hogy hagyják el az ország területét. "Kína mindig is ellenezte a szankciók meggondolatlan alkalmazását és a velük való fenyegetőzést".

Pénteken az amerikai légierő célzott csapással megölte Kászim Szulejmánit, az iráni Köztársasági Gárda elit egysége, az al-Kudsz Brigád parancsnokát, és Abu Mahdi al-Muhandiszt, a Népi Mozgósító Erők nevű, iráni támogatást élvező milicistákat tömörítő ernyőszervezet vezetőjét.

Kína az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagja, és tagja annak az iráni atomalkunak, melyből az Egyesült Államok tavaly májusban kilépett.

Irán, Kína és Oroszország december végén közös tengeri hadgyakorlatot tartott az Indiai-óceán északi részén, Mohammad Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter pedig a múlt hét elején Pekingbe látogatott, ahol Vang Ji kínai külügyminiszterrel egyeztetett. Vang Ji akkor úgy fogalmazott: a két ország kiáll nemzeti érdekei, továbbá a multilateralizmus és a nemzetközi kapcsolatokat meghatározó alapelvek mellett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!