Iráni atomegyezmény - Uniós szóvivő: az EU elítél minden, az atomalku aláásására irányuló kísérletet

Külföld, 2021.04.12

Az EU elítél minden, az iráni nukleáris megállapodással kapcsolatos diplomáciai erőfeszítések aláásására irányuló kísérletet - jelentette ki hétfőn Peter Stano, az Európai Unió külszolgálatának szóvivője, miután iráni vezetés Izraelt tette felelőssé a natanzi urándúsítóban vasárnap bekövetkezett üzemzavarét.

Stano hozzátette: lehetséges, hogy szabotázs történt, de a részleteket minél előbb tisztázni kell a felek részéről.

Az üzemzavar vasárnap történt, éppen azután, hogy előző este működésbe helyezték az új, nagyobb teljesítményű urándúsító centrifugákat, amelyek működtetése sérti az 2015-ben aláírt, Irán atomprogramját szabályozni hivatott többhatalmi megállapodást. A Joe Biden elnök vezette amerikai kormányzat az év elején jelezte, hogy kész tárgyalásokba bocsátkozni Iránnal, hogy megvitassák az Egyesült Államok visszatérését a 2015-ös atomalkuhoz, amelyből 2018-ban Donald Trump akkori amerikai elnök léptette ki az Egyesült Államokat. Az akkori amerikai kormányzat ezzel a lépéssel együtt újra szankciókat vetett ki a közel-keleti országra. Az atomalku ellenzőjének számító Izrael üdvözölte a Trump-adminisztráció ezen döntését.

Az atomalkut, hivatalos nevén a Közös Átfogó Cselekvési Tervet (JCPOA) aláíró államok - Irán, az Egyesült Államok, Kína, Oroszország, Franciaország és Németország - a héten folytatják tárgyalást Bécsben az egyezmény jövőjével kapcsolatban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!