TV műsor

Iráni atomprogram - Amerikai különmegbízott: Washington új megállapodásról akar tárgyalni -FRISSÍTETT (új: a Fehér Ház nem akar háborút)

Külföld, 2019.05.08

Washington új megállapodásról akar tárgyalni Iránnal - jelentette ki az amerikai külügyminisztérium iráni különmegbízottja szerdán újságíróknak Washingtonban.

Brian Hook kifejtette: amennyiben az amerikai kormány kidolgozza az új megállapodást, akkor azt a kongresszus elé terjeszti, hogy egyezményként ratifikálja. A különmegbízott ugyanakkor leszögezte, hogy Washington "soha nem hagyja, hogy az iráni nukleáris rezsim túszként zsarolja".

A 2015-ös többhatalmi atomalku részleges felmondását előrejelző szerdai iráni bejelentésre utalva így fogalmazott: "A rezsim ma, az egyezményből való kivonulásunk egyéves évfordulóján bejelentette, hogy szándékában áll kiszélesíteni atomprogramját. Ez ellentétes a nemzetközi törvényekkel, és nem más, mint a rezsim újabb kísérlete a zsarolásra". A diplomata arra szólította fel a nemzetközi közösséget, hogy Teheránt "vonja felelősségre az atomprogramja kiszélesítésével való fenyegetőzés miatt". Leszögezte, hogy szerinte Irán "változatlanul kihívást jelent a világ békességére és biztonságára".

Brian Hook hangsúlyozta az amerikai kormány elszántságát, hogy mindenképpen megakadályozza, hogy Irán atomfegyverhez juthasson. Ennek érdekében - mint mondta - "továbbra is a maximális nyomást" gyakorolja a teheráni vezetésre, mindaddig, amíg az teljesen fel nem adja "destabilizáló törekvéseit".

Újságírói felvetésre, hogy vajon várhatók-e további szankciók Irán ellen, Hook nem zárta ki ezt. "Pótlólagos büntetőintézkedéseket ígérek, és én mindig megtartom az ígéreteimet" - szögezte le.

Az amerikai kormányzat ultimátumként értékelte Haszán Róháni iráni elnök szerdai bejelentését. Mike Pompeo amerikai külügyminiszter - aki jelenleg Londonban tárgyal -"szándékoltan kétértelműnek" nevezte az iráni bejelentést. Hozzátette: az amerikai válasz megfogalmazása előtt azonban meg kell várni, hogy mit lép majd Irán az atomprogram ügyében.

Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője szerdán délután azt hangoztatta: reméli, hogy nem lesz konfliktus Iránnal, az Egyesült Államok nem akar fegyveres konfrontációba keveredni Iránnal. "Nem hiszem, hogy bárki is ilyen háborút akarna bárkivel" - fogalmazott. Hozzáfűzte, hogy az elnök "kitart határozott álláspontja mellett" ez ügyben.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!