Iráni atomprogram - Amerikai külügyminisztérium: meg kell ragadni a lehetőséget a megállapodásra

Külföld, 2022.02.09

A bécsi egyeztetéseken lehetőség nyílt a 2015-ös iráni atomalku felélesztésére, ám amennyiben nem sikerül megállapodásra jutni az elkövetkezendő hetekben, az iráni nukleáris fejlesztések lehetetlenné teszik azt, hogy az Egyesült Államok visszatérjen az egyezményhez - szögezte le közleményében az amerikai külügyminisztérium.

A közleményt idéző Arabnews szaúdi hírportál emellett arról is hírt adott, hogy 33 befolyásos republikánus szenátor - köztük Ted Cruz texasi szenátor - máris arra figyelmeztette Joe Biden elnököt, hogy semmilyen új alkut nem fogadnak el anélkül, hogy az új megállapodásra a szenátus rá ne bólintana.

A politikusok leszögezték: bármilyen, Iránnal kötendő nukleáris megállapodás olyan komoly kihatással lehet az Egyesült Államok biztonságára, hogy azt a szenátus kétharmadának jóvá kell hagynia. E jóváhagyás híján elképzelhető, hogy a megállapodást a következő elnöki adminisztráció egyszerűen semmisnek fogja tekinteni - fogalmaztak.

Mindeközben több, az egyeztetéseken résztvevő küldöttek derűlátóan nyilatkoztak a tárgyalásokkal kapcsolatban, köztük Szaíd Hatibzadeh iráni külügyi szóvivő is, aki "jelentős előrelépésekről" számolt be, jóllehet többször leszögezte, hogy az iráni kormány az összes, Washington által Iránra kirótt szankció feloldásához ragaszkodik.

Mihail Uljanov, az orosz delegáció vezetője szintén azt mondta, hogy a küldöttségek "öt percre vannak a céltól", és hozzátette, hogy a végső megállapodást már megszövegezték. "Még van néhány egyeztetést igénylő rész, de a dokumentum már az asztalon van" - tette hozzá.

Bécsben áprilisban kezdődtek az iráni atomalku megmentését célzó egyeztetések. Az Irán és az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja (Egyesült Államok, Kína, Oroszország, Franciaország és Nagy-Britannia), valamint Németország 2015-ben szerződésben megállapodott, hogy az iráni atomtevékenységek korlátozása fejében fokozatosan csökkenti a Teherán ellen elrendelt büntetőintézkedéseket.

Donald Trump volt amerikai elnök 2018-ban egyoldalúan kiléptette országát a szerződésből, és újból bevezette az iráni gazdaságot fojtogató szankciókat. Erre válaszul Irán is felhagyott azzal, hogy tartsa magát az atomalkuban rögzített kötelezettségeihez.

A bécsi megbeszéléseken az amerikai fél közvetetten vesz részt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!