Iráni atomprogram - Iráni képviselő: Teherán semmilyen nyomásra nem hagy fel nukleáris programjával

Külföld, 2022.06.10

Irán semmilyen nyomásra nem hagy fel nukleáris fejlesztéseivel, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) miatt sem - jelentette ki az iráni parlament belügyi bizottságának egyik tagja pénteken.

A Mehr iráni hírügynökség által idézett parlamenti felszólalásában Mohamed Aszfari Izrael és az Egyesült Államok iránti elfogultsággal vádolta meg az ügynökséget, kiemelve, hogy míg Teherán igyekszik együttműködni az ügynökséggel, addig Izrael a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozásáról szóló nemzetközi egyezményhez (atomsorompó-szerződés, NPT) sem csatlakozott.

A NAÜ vezetője, Rafael Grossi izraeli látogatását Aszfari "teljes mértékben igazolhatatlannak" nevezte, "mert Izrael rendelkezik a világ legnagyobb nukleáris készletével", hozzátéve, hogy az azok a fegyverek jelentik a térség országaira a legnagyobb fenyegetést.

"Az ügynökségnek a saját igazgatóját kellene kifaggatnia először, ahelyett, hogy Iránt elítélő határozatokat hoz" - fogalmazott Aszfari, hangsúlyozva, hogy "Iránnak még mindig számos lehetősége van, amelyet alkalmas időben nyilvánosságra fog hozni". A képviselő sürgette továbbá a nemzetközi közösséget, mielőbb oldja fel a síita állam elleni szankciókat.

A NAÜ szerdán marasztalta el Iránt, mert nem szolgáltatott hiteles információkat arról, hogy milyen nukleáris anyagokkal rendelkezik három, be nem jelentett helyszínen található létesítményben, egyúttal felszólította, hogy folytassa az együttműködést.

A harmincöt jelenlévő országból harminc szavazta meg az amerikai, brit, francia és német támogatással előterjesztett határozatot. Oroszország és Kína ellenezte, míg India, Líbia és Pakisztán tartózkodott.

Az iráni külügyminisztérium szerint a "nem építő jellegű" lépést politikai érdekek motiválták.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!