TV műsor

Iráni atomprogram - Lavrov: nem szabad megengedni az atomalku aláásását

Külföld, 2018.05.14

Nem szabad megengedni az iráni atomalku aláásását és a közel-keleti térség destabilizálását - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, amikor hétfőn Moszkvában fogadta iráni hivatali partnerét, Mohamed Dzsavád Zarífot.

Lavrov szerint az átfogó közös cselekvési terv - az iráni atomprogramról 2015-ben megkötött nemzetközi megállapodás - körül válság alakult ki, miután az Egyesült Államok egyoldalúan kilépett belőle.

"Sajnos ismételten arról kell meggyőződnünk, hogy Washington kulcsfontosságú nemzetközi megállapodások revíziójára törekszik. Ezért ma megvizsgáljuk, hogyan tudjuk Kína, Oroszország, Irán és az Európai Unió részvételével a rendelkezésre álló mechanizmusokat arra felhasználni, hogy megakadályozzuk ennek a nagy fontosságú dokumentumnak az aláásását és a régió destabilizálását" - mondta.

Hangsúlyozta, hogy az atomalku kidolgozásában részt vevő három európai állam - Nagy-Britannia, Franciaország és Németország -, valamint Kína, Irán és Oroszország kész továbbra is tartani magát az egyezményhez.

Az iráni külügyminiszter szerint a nemzetközi kapcsolatokban immár megszokottá vált, hogy Washington megszegi a nemzetközi szabályokat. Mint mondta, Teheránnak időre van szüksége arra, hogy a megmaradó részes államokkal megvitassa az atomalkuból történt egyoldalú amerikai kilépést követően kialakult helyzetet. Az egyeztetések célja az iráni nép érdekeinek biztosítása - mondta Zaríf, és nagyon pozitívnak nevezte az ügyben vasárnap Kínában folytatott tárgyalásait.

Moszkvai megbeszékését követően követően az iráni diplomácia vezetője közölte, hogy garanciákat kapott Oroszországtól a nukleáris megállapodás fenntartására, valamint arra, hogy Teherán és Moszkva folytatja az együttműködést ezen a területen.

Zaríf egyúttal veszélyesnek nevezte az Egyesült Államok Jeruzsálem-politikáját.

Donald Trump amerikai elnök decemberben jelentette be, hogy Washington elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosának, és megígérte az eddig Tel-Avivban működő amerikai nagykövetség átköltöztetését. Az amerikai képviseletet hétfőn nyitották meg Jeruzsálemben.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője az iráni atomalkuból történt amerikai kilépés vonatkozásában hétfőn Szocsiban újságíróknak nyilatkozva fontosnak nevezte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök aznap Szocsiban fogadta Amano Jukiját, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatóját. Felhívta a figyelmet arra, hogy az Egyesült Államokat kivéve az összes részes ország elkötelezett marad a megállapodás iránt.

A találkozón Putyin arról biztosította Amanót, hogy Oroszország teljesíti kötelezettségeit és továbbra is a tömegpusztító fegyverek elterjedésének megakadályozását célzó korlátozásokkal összhangban fejleszti nukleáris energiaszektorát. Az orosz elnök méltatta, hogy a NAÜ szigorúan az alapszabályának keretei között, objektív módon és magas szakmai színvonalon látja el tevékenységét.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!