Iráni atomprogram - Macron: Irán ne rontsa tovább a helyzetet!

Külföld, 2021.03.18

Emmanuel Macron francia államfő szerint Iránnak abba kell hagynia a nyomásgyakorlást azzal, hogy sorozatosan megsérti az iráni atomprogrammal kapcsolatban 2015-ben kötött nemzetközi megállapodást.

"Iránnak abba kell hagynia a rendkívül súlyos nukleáris helyzet rontását azzal, hogy sorozatosan megsérti a bécsi megállapodást" - fogalmazott csütörtökön a francia államfő Reuven Rivlin izraeli elnökkel a hivatalában tartott közös sajtótájékoztatójukon.

"Iránnak meg kell tennie a várt gesztusokat, és felelősen kell viselkednie" - tette hozzá Emmanuel Macron az iráni atomprogram ellenőrzését előíró 2015-ös megállapodás érdekében szót emelve. A francia elnök szorgalmazza, hogy Irán ballisztikus rakétaprogramjának ellenőrzése is kerüljön bele a megállapodásba, ezt azonban a perzsa ország határozottan ellenzi.

Irán 2015-ben megállapodott az Egyesült Államokkal, Nagy-Britanniával, Franciaországgal, Kínával, Oroszországgal és Németországgal, hogy legalább tíz évre korlátozza az atomprogramját cserébe az ellene hozott szankciók nagy részének fokozatos feloldásáért. Az egyezménnyel a nemzetközi közösség azt akarta szavatolni, hogy az iszlám köztársaság atomprogramja kizárólag békés célokat szolgáljon. Az előző amerikai elnök, Donald Trump viszont 2018-ban kiléptette a szerződésből az Egyesült Államokat, majd visszaállította a büntetőintézkedéseket is, ezért Irán azóta több ponton is elkezdte megsérteni az egyezmény rendelkezéseit.

A Joe Biden elnök vezette új amerikai kormányzat február közepén közölte, kész a tárgyalásokra Iránnal, hogy megvitassák az Egyesült Államok visszatérését az atomalkuhoz, de ehhez előbb Teheránnak be kell tartania a szerződés előírásait.

Az új amerikai adminisztráció eddig csak mérlegelte az atomalku felélesztését célzó lehetőségeket, Teherán azonban már többször leszögezte, hogy az egyezményről csak a szankciók feloldása után hajlandó tárgyalni. Teherán és Washington is ragaszkodik ahhoz, hogy nem teszi meg az első lépést, de szakértők rámutatnak: a megoldás az, hogy mindkét fel egyszerre lát neki intézkedések sorát végrehajtani, ami végül az atomalku teljes betartásához vezethet majd.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!