Iráni személyek és szervezetek ellen rendelt el szankciókat az amerikai kormány

Külföld, 2019.03.22

Iráni személyek és szervezetek ellen léptetett életbe  szankciókat pénteken  az amerikai kormány.

A büntető intézkedések 14 személyt és 17 vállalatot érintenek. Washington valamennyiüket azzal vádolja, hogy fontos szerepet játszottak Irán tömegpusztító fegyverek előállítását célzó korábbi állítólagos erőfeszítéseiben.

"A Trump-adminisztráció továbbra is azon a véleményen van, hogy az iráni rezsimnek felelnie kell a térség stabilitását és az iráni nép biztonságát fenyegető cselekedeteiért. Ez magában foglalja annak biztosítását is, hogy Irán soha ne fejleszthessen ki nukleáris fegyvert" - olvasható az amerikai pénzügyminisztérium által kiadott közleményben. A Steven Mnuchin pénzügyminiszter által aláírt közlemény szerint szankcióval sújtják a Shahid Karimi vállalatot és négy munkatársát, akik rakéták és robbanóanyagok kifejlesztésén dolgoznak az iráni Védelmi Innovációs és Kutató Intézet (farszi nyelvü rövidítésével: SPND) számára. Az amerikai kormány az egész intézményt és a vele kapcsolatban állókat szankciókkal sújtja. Az SPND alapítóját, Mohsen Fakhrizadehet Washington 2008-ban már szankcionálta . "A pénteki döntés figyelmeztetésül szolgál mindazon személyek és intézmények számára, akik, illetve amelyek kapcsolatban állnak az iráni rezsim védelmi ágazatával, különösképpen pedig az SPND-vel" - fogalmazott az amerikai pénzügyminiszter.

A rendelkezés értelmében a szankcióval sújtottak valamennyi esetleges amerikai vagyontárgyát zárolják és az érintettek nem férhetnek hozzá az amerikai pénzügyi rendszerhez sem.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!