Ismeretlenek megrongálták Vitéz Mihály havasalföldi vajda sepsiszentgyörgyi szoborcsoportját

Külföld, 2021.06.05

Ismeretlenek szombaton megrongálták Vitéz Mihály havasalföldi vajda sepsiszentgyörgyi szoborcsoportját - közölte a Covasnamedia.ro helyi portál.

Ismeretlenek megrongálták Vitéz Mihály havasalföldi vajda sepsiszentgyörgyi szoborcsoportját A rongálók a fekete márványlapokkal borított talapzat hátsó oldalára a magyar zászló színeit, alája pedig a Trianon 1920 feliratot festették festékszóróval. A szombaton este értesített rendőrség bűnügyi dossziét nyitott az ügyben.

Egy nappal korábban két rendezvényt is szerveztek a trianoni döntés 101. évfordulóján Sepsiszentgyörgyön. A Sepsiszéki Székely Tanács a szoborcsoporttól pár száz méterre tartotta a hagyományos évfordulós megemlékezését, melyen a magyar nemzeti tragédiáról beszéltek a szónokok. Ennek a befejezte után érkezett a szoborcsoport elé a trianoni döntést ünneplő román tüntetők csoportja. A Nemzet Útja (Calea Neamului) nacionalista szervezet hívására többnyire más településekről a városba jött tüntetők hazafias dalokat énekelve, Trianont éltetve vonultak szoborcsoporthoz. A szobor előtt óriás-transzparenst bontottak ki a következő felirattal: "Hagyjátok a frusztráltságot, Trianon az igazság!"

Vitéz Mihály 1593-tól volt Havasalföld fejedelme, 1599-ben Erdély és 1600-ban Moldva fejedelmi trónját is elfoglalta, de még 1600-ban elveszítette mindhárom állam feletti fennhatóságát. A vajdát a romániai tankönyvek Románia első egyesítőjeként mutatják be.

A sepsiszentgyörgyi szoborcsoportot Gir Radulescu bukaresti szobrász készítette, és 1982-ben Nicolae Ceausescu kommunista diktátor jelenlétében avatták fel. Alig két évvel később, 1984. június 5-én a szobor mögött erős robbanás történt, mely kioltotta egy ott játszó magyar gyermek életét, a szobrot azonban nem rongálta meg. A korabeli hatóságok terrorcselekménynek könyvelték el az eseményt, az elkövetőt azonban azóta sem azonosították. A magyar közösség a román politikai rendőrség, a Securitate provokációjának tekintette az ügyet, mely következtében leváltották a megye intézményeinek magyar vezetőit.
(MTI)

Galériánk

Ismeretlenek megrongálták Vitéz Mihály havasalföldi vajda sepsiszentgyörgyi szoborcsoportját Ismeretlenek megrongálták Vitéz Mihály havasalföldi vajda sepsiszentgyörgyi szoborcsoportját Ismeretlenek megrongálták Vitéz Mihály havasalföldi vajda sepsiszentgyörgyi szoborcsoportját
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!