Ismét büntettek a március 15-i magyar zászlók miatt a székelyföldi prefektusok

Külföld, 2019.03.19

Ismét megbírságolta Sepsiszentgyörgy és Székelyudvarhely polgármesterét Kovászna illetve Hargita megye prefektusa a magyar nemzeti ünnepre kitűzött magyar zászlók, szalagok miatt - írták kedden a székelyföldi portálok.

Sebastian Cucu, a román kormány Kovászna megyei képviselője kétszer ötezer lejes (700 ezer forint) bírságról állított ki jegyzőkönyvet Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester nevére amiatt, hogy március 15-re 32 helyre tetette ki a városban "Magyarország zászlaját" anélkül, hogy román zászlót tett volna melléje - írta internetes oldalán a Háromszék napilap.

A prefektus nyilatkozatban is megerősítette a bírságolás tényét. Megjegyezte: ezúttal csak a sepsiszentgyörgyi polgármestert bírságolta, más települések polgármestereit megkímélte.

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere a Háromszéknek elmondta, a büntetés megerősíti a Sebastian Cucu prefektus rosszhiszeműségéről kialakított véleményét. Hozzátette: a hasonló okból kiszabott tavalyi bírságot első fokon megsemmisítette a bíróság. Antal Árpád jelezte: az idei prefektusi büntetést is bíróságon támadja meg.

A Székelyhon.ro portál közlése szerint Jean-Adrian Andrei hasonló indoklással rótt ki ötezer lejes (350 ezer forint) bírságot Gálfi Árpád székelyudvarhelyi polgármester nevére.

Venczel Attila, Székelyudvarhely jegyzője a portálnak elmondta: Magyarország zászlaja két helyen volt kitűzve a városban azért, mert Németh Szilárd államtitkár személyében magyarországi hivatalosságot fogadtak a nemzeti ünnepen. Ezt leszámítva zászlórudakra tűzött piros, fehér és zöld szalagokkal díszítették ki a várost a magyarság nemzeti ünnepére. A jegyző úgy tudta: Gálfi Árpád is a bírósághoz fordul a bírság érvénytelenítése kérésével.

Pár nappal a nemzeti ünnep előtt mind a 74 százalékban magyarok által lakott Kovászna megye, mind a 85 százalékban magyarok által lakott Hargita megye prefektusa egy szinte azonos szövegű tájékoztatást juttatott el valamennyi települési önkormányzathoz, melyben a szimbólumhasználatra vonatkozó törvényeket idézték.

Közölték, hogy az 1994/75-ös törvény értelmében "más országok zászlaját csak a román zászlóval együtt, és csak hivatalos állami látogatások vagy nemzetközi összejövetelek alkalmával szabad kitűzni középületekre és közterekre Romániában".

A kormány megyei képviselői arra figyelmeztetnek, hogy más állam zászlajának a román zászló méretétől eltérő méretű kitűzése vagy a törvényben szabályozottól eltérő alkalommal történő kitűzése kihágásnak minősül, és 2500-5000 lej (175 000-350 000 forint) közötti bírsággal büntetendő.

A kormány Kovászna és Hargita megyei képviselői tavaly először bírságolták meg Sepsiszentgyörgy, Kézdivásárhely és Székelyudvarhely polgármestereit a március 15-én közterekre kitűzött piros-fehér-zöld zászlókért, szalagokért. A bírságolási jegyzőkönyv érvénytelenítésére indított pert Székelyudvarhely és Kézdivásárhely polgármestere első fokon elvesztette, Sepsiszentgyörgy polgármestere első fokon megnyerte. A polgármesterek arra hivatkoztak, hogy a kitűzött jelképek nem azonosak Magyarország hivatalos zászlajával.

Többek között e hatósági fellépés késztette az RMDSZ-t arra, hogy februári kongresszusán határozatban nyilvánítsa ki: a magyar és a székely zászlót, valamint a magyar és a székely himnuszt nemzeti szimbólumnak tekinti.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!