Ismét Jankovics Róbertet választotta elnökének a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége

Külföld, 2021.06.26

Ismét Jankovics Róbertet választotta elnökének a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDK) a drávaszögi Kopácson szombaton tartott tisztújító közgyűlésén.

A HMDK tagszervezeteinek küldöttei megválasztották az ernyőszervezet ügyvezető elnökét is Matijevic Oliver személyében, valamint az országos elnökség és a HMDK bizottságainak tagjait.

Jankovics megköszönte a bizalmat, amely - mint mondta - nagy megtiszteltetés számára.

Kiemelte: a HMDK vezetőségének és tagságának van a legnagyobb érdeme abban a fejlődésben, amelyet az elmúlt években elértek.

"Újra elnyerni a több mint ötven tagszervezet küldötteinek bizalmát, számomra óriási felelősség, és csak bízni tudok abban, hogy munkatársaimmal a következő időszakban is eleget tudok tenni a közösség elvárásainak" - hangsúlyozta a régi-új elnök, aki 2016 óta a magyar kisebbség parlamenti képviselője is egyben.

A HMDK 1993-ban alakult meg Zágrábban. A pártok feletti szervezet a helyi magyarság kulturális, közművelődési, közoktatási, gazdasági, egészségügyi, szociális és környezetvédelmi érdekeinek képviseletét látja el. Célja a horvátországi magyarok nemzeti identitásának megőrzése és fejlesztése, illetve a magyar anyanyelv megtartása és ápolása. Az utóbbi elősegítése érdekében a szervezet hetilapot és folyóiratot jelentet meg, valamint más kiadói tevékenységet is folytat. Kiemelt fontosságúnak tartják az anyanyelvű óvodák és iskolák működtetésének, illetve fejlesztésének biztosítását.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!