Ismét államtitkári szinten venne részt a szerb kormányban a Vajdasági Magyar Szövetség

Külföld, 2016.06.08

Az utóbbi két évhez hasonlóan a legnagyobb délvidéki magyar párt, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) nem miniszteri, hanem államtitkári szinten szeretne részt venni a kormányban - hangsúlyozta Pásztor István, a VMSZ elnöke a magyar sajtónak adott szerdai belgrádi nyilatkozatában.

A politikus Aleksandar Vuciccsal, a választásokat megnyerő Szerb Haladó Párt (SNS) elnökével találkozott Belgrádban, hogy a kormánykoalíció lehetőségéről, valamint a kormányprogramról tárgyaljon.

Aleksandar Vucic az április 24-i előre hozott parlamenti választásokat követően többször is kijelentette, nem tudja még, hogy a SNS mely pártokkal lép koalícióra, de az biztos, hogy a VMSZ a kormány része lesz. Szerdán - Pásztor István magyarázata szerint - ezt a korábbi elvi megállapodást erősítették meg, azaz hogy a VMSZ és a SNS országos, tartományi és önkormányzati szinten is együttműködik. Emellett tárgyaltak a leendő miniszterelnök tervezett kormányprogramjáról, amely teljes mértékben elfogadható a magyar párt számára - tette hozzá a VMSZ elnöke.

A VMSZ-nek az előző mandátumban előbb hat, majd öt képviselője, valamint öt államtitkára volt. A mintegy 250 ezres vajdasági magyarságot a következő négy évben négyen képviselik a belgrádi parlamentben. A szerdai pártelnöki találkozón a VMSZ elnöke vázolta, hogy mely minisztériumok államtitkári pozíciói érdekelnék a vajdasági magyar pártot. Mint mondta: az infrastruktúra fejlesztése, a mezőgazdaság, az egészségügy és az oktatásügy területén szeretne szerepet vállalni a vajdasági magyar párt.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy a vajdasági tartományi kormányban, valamint az önkormányzatokban hogyan alakulnak a koalíciók.

A kormányalakításra felkért Aleksandar Vucic kedden kezdte meg a koalíciós tárgyalásokat, előbb a szerb pártok képviselőivel, majd a nemzeti kisebbségek pártjainak vezetőivel egyeztetett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!