Iszlám Állam - Ankara négy nap után az Egyesült Államokba küldte a görög-török határon veszteglő amerikai dzsihadistát

Külföld, 2019.11.15

Ankara visszatoloncolta az Egyesült Államokba azt az amerikai állampolgárságú dzsihadistát, aki kitoloncolása során négy nappal ezelőtt a török-görög határon rekedt - közölte pénteken Süleyman Soylu török belügyminiszter újságírói kérdésre válaszolva.

Soylu anélkül, hogy további részletekre kitért volna, csak annyit mondott: az illetőt repülőgéppel szállították haza Isztambulból az Egyesült Államokba.

A török hatóságok hétfőn kezdték meg az Iszlám Állam terrorszervezet Törökország területén fogva tartott külföldi harcosainak hazaküldését. Ankara hétfő reggel a 39 éves jordániai származású, amerikai állampolgárságú férfit akarta elsőként kitoloncolni a szélsőségesek közül, de a görög hatóságok a kasztanieszi határátkelőhelytől visszafordították, és emiatt a határsávban, a senki földjén rekedt.

A török belügyminisztérium csütörtökön jelezte, hogy megkezdődött a szükséges eljárás annak érdekében, hogy Törökország az Egyesült Államokba küldje az amerikai állampolgárságú dzsihadistát. Egyúttal azt állították, hogy a terroristát - aki a sajtó szerint Muhammad Darwis Bassam névre hallgat - saját kérésére toloncolták ki harmadik országba.

Soylu korábban arról számolt be, hogy jelenleg az Iszlám Állam mintegy 1200 külföldi szélsőségese raboskodik Törökországban. A török hadsereg az október 9-én indított északkelet-szíriai offenzíva során ezenfelül elfogott 287 további dzsihadistát, valamint hozzátartozóikat és támogatóikat, akik a harcokat kihasználva szöktek meg a kurd fegyveresek által felügyelt börtönökből.

Recep Tayyip Erdogan török elnök kedden kijelentette: Ankarát nem érdekli, hogy a kitoloncolt dzsihadistákat visszafogadják-e. "Az, hogy ottmaradt-e a határon vagy sem, minket már nem nagyon foglalkoztat, mi továbbra is küldeni fogjuk őket" - fogalmazott a török államfő.

A török belügyminisztérium csütörtöki bejelentésére egy nappal azután került sor, hogy Erdogan Washingtonban tárgyalt Donald Trump amerikai elnökkel.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!